Proiectul de lege UDMR care oferă soluții pentru problema creditelor ipotecare – adoptat din nou în Senat

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 „În luna noiembrie a anului trecut, Parlamentul a adoptat pentru prima dată proiectul de lege inițiat de UDMR, care ar ajuta persoanele fizice beneficiare de credite ipotecare, aflate în imposibilitatea de plată a ratelor bancare. Conform propunerii lansate de UDMR, aceasta ar permite administrațiilor locale ca, din resurse proprii, să achiziționeze bunurile imobiliare care urmează să fie scoase la licitație, după care să le închirieze proprietarilor, locatarilor anteriori. În luna decembrie a anului trecut, șeful statului, Klaus Iohannis, a retrimis proiectul de lege în Parlament spre reexaminare”, a declarat senatorul UDMR, Cseke Attila, liderul grupului din Senat, după ce proiectul de act normativ s-a aflat luni, din nou, în dezbaterea plenului.

Cererea președintelui a fost admisă, parțial, de către Comisia de administrație publică și apoi de plenul Senatului. UDMR a propus amendamente care să clarifice termenii de specialitate din textul de lege.

Unul din amendamentele introduse la cererea șefului statului clarifică cu exactitate cine și când poate depune astfel de cereri pentru locuințe la administrațiile locale. Proiectul legislativ mai punctează și faptul că numai acele persoane pot formula cereri, care au fost evacuate din casele ipotecate, în timpul desfășurării procedurilor de executare silită a imobilului. De asemenea, șeful statului a indicat și faptul că ar fi necesară o reglementare specifică în lege, prin care să se prevadă că autoritățile administrației publice locale pot cumpăra prin licitație publică imobilele executate silit de către creditorii ipotecari. Această precizare este importantă din perspectiva faptului că, din anul 2008, se află în vigoare o lege prin care se interzice administrațiilor locale achiziționarea de locuințe. Proiectul de lege, împreună cu amendamentele amintite, va ajunge în Camera Deputaților, care este for decizional” a subliniat Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat, în urma adoptării de ieri în Senat a proiectului de act normativ menit să completeze Legea Locuințelor.

Potrivit senatorului UDMR, inițiativa legislativă este justificată, deoarece multe familii nu își pot achita creditele imobiliare, iar conform legislației în vigoare, nu sunt eligibile nici pentru a beneficia de locuințe sociale. De asemenea, este cunoscut faptul că persoanele care se confruntă cu problema locuințelor se adresează înainte de toate administrațiilor locale pentru a solicita sprijin și asistență.

Proprietățile achiziționate prin licitație devin proprietatea publică a administrațiilor locale și este interzisă vânzarea acestora. Locuințele pot fi închiriate pentru o perioadă de 5 ani foștilor proprietari, dar există și posibilitatea prelungirii contractelor de închiriere. Chiria lunară  pentru aceste locuințe nu trebuie să depășească 10 la sută din venitul lunar net al familiei.

Editat de Biroul de Presă al UDMR

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy