Zeci de mii de pelerini, alături de președintele Ungariei, au participat și în acest an la Rusaliile catolice de la Șumuleu Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

Zeci de mii de pelerini au participat și în acest an la Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, eveniment considerat a fi cel mai mare de acest gen din Europa Centrală şi de Est. La eveniment au participat și preşedintele Ungariei, Ader Janos, cu soţia sa, dar şi oficiali ai Guvernului de la Budapesta, în calitate de pelerini. Printre participanți s-a mai numărat și vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt.

Liturghia de deschidere a pelerinajului a avut loc vineri, la ora 19,00, la Catedrala Franciscană din Şumuleu Ciuc. Sâmbătă, procesiunea către altarul în aer liber, situat în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic, a pornit dimineață din faţa bisericii, fiind condusă de un sobor de preoţi, care au purtat Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului.

Slujba religioasă a început sâmbătă la prânz şi a fost oficiată de arhiepiscopul catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, episcopul auxialiar de Vac (Ungaria), dr. Varga Lajos, şi episcopul auxiliar de Miercurea Ciuc, Tamás József. Părintele Marian Adam Waligóra, rector şi superior local de Jasna Góra (Częstochowa, Polonia) a rostit predica festivă.

Evenimentul a fost monitorizat de zeci de jandarmi din Harghita și Covasna, de efectivele IPJ Harghita, de Serviciul Județean de Ambulanță Harghita, de voluntari ai Crucii Roşii, ai Serviciului Judeţean de Salvamont, dar şi de echipaje ale Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

Primăria Miercurea Ciuc a impus, încă de vineri, mai multe restricţii de circulaţie pe străzile din oraş aflate în apropierea locului pelerinajului, în contextul numărului mare de pelerini aflați în zonă. Chiar dacă ploaia a dat de furcă celor prezenți, pelerinii au rezistat sâmbătă până la finalul slujbei, sub protecția umbrelelor și pelerinelor de ploaie.

În 1556, principele Ioan Sigismund a încercat prin forţă să impună secuilor religia unitariană. Tradiţia spune că el a fost învins în luptă chiar în ziua de Rusalii, cu ajutorul rugăciunilor femeilor şi copiilor adăpostiţi în mănăstirea franciscană, unde s-au rugat Fecioarei Maria pentru victorie în timpul bătăliei. De atunci, credincioşii romano-catolici rememorează acest miracol şi se închină la statuia Fecioarei Maria, aflată în biserica franciscană, care a împlinit jumătate de mileniu de când a fost sculptată şi care este considerată făcătoare de minuni.

Pentru a respecta tradiția, veche de secole, mulți parcurg  pe jos distanțe mari, zeci sau chiar sute de kilometri şi spun că nu simt oboseala şi nici durerea. Vor doar să ajungă pe muntele sfânt Şumuleu, să se roage Maicii Domnului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy