Corneliu Țepeluș: ”Cel mai periculos în ţara asta, nu e politicianul corupt, ci parvenitul frustrat!” Un harghitean cu renume, într-un interviu de excepție

0

Articol disponibil în: Magyar Română

„Sufletele mari au întâlnit întotdeauna opoziție din partea minților mediocre” spunea cândva Albert Einstein. Celebrul citat se potrivește extrem de bine multor oameni și din zilele noastre, într-o societate măcinată de invidie, frustrări și ”zombism”. Însă, chiar și așa, oamenii verticali și curajoși răzbat și întotdeauna reușesc, poate cu efort dublu, să își atingă visurile și datorită lor, se bucură și alții.

Corneliu Ţepeluş este un adevărat promotor al turismului românesc! Născut la Voșlăbeni, județul Harghita, cu vreo patruzeci de ani în urmă, n-a uitat nicicând satul natal, deși a călătorit prin toată lumea. Drumul pe care și l-a ales în viață este unul frumos, foarte solicitant și prăsărat cu multe satisfacții. Au trecut mai mult de 27 de ani de când lucrează în domeniul turismului și a cunoscut în acești ani mii de oameni, a pășit în zeci de țări de pe diferite continente și a avut acces de aproape la stiluri de viață dintre cele mai neobișnuite. Dacă întrebarea care apare fulger în mintea ta, este <<Și atunci ce mai caută în România>>, ai răbdare doar să-l cunoști! Esența umană nu stă în lucruri complicate, în snobism, superficialitate și ignoranță. Stă în lucruri simple, dar nu simpliste: bunătate, educație și respect pentru istorie și comunitatea din care provii, acestea sunt elementele care dau strălucire și valoare oricărui om.

După o școală de film absolvită în SUA, Corneliu Țepelus, unul dintre românii care merită să fie model pentru tinerii de astăzi, vine în caliate de realizator al unui proiect inedit de promovare a localităților din România. Și cum cel mai scump loc de pe pământ, pentru fiecare dintre noi este locul natal, harghiteanul a demarat proiectul… acasă.

 

De unde pleacă ideea de a realiza filmuleţe de promovare a localităților din România?

– Îmi doresc ca oamenii să înveţe cum să facă o promovare şi ceea ce contează foarte mult e calitatea umană. Din păcate, în România astăzi, mulţi oameni sunt lipsiţi de energie, sunt frustraţi, sunt delăsători şi li se pare că viaţa nu are sens. Şi noi asta vrem să schimbăm prin aceste filme, să vedem românul fericit. Să nu nu mai existe războiul asta între români. E benefic pentru toţi să întinzi o mână către cel de lângă tine, să îl susţii dacă are un proiect, să îi creezi oportunităţi, pentru că e foarte multă invidie. Cel mai periculos în ţara asta nu mi se pare politicianul corupt, ci din păcate parvenitul frustrat, care nu suportă să-l vadă pe cel de lângă el că zâmbeşte.

De la educaţie porneşte totul. De exemplu, în activităţile mele, cele mai mari probleme le-am avut cu oamenii, nu cu autorităţile sau cu sponsorii. Românii, în special, nu au cultura voluntariatului. Abia începi să lucrezi cu ei la un proiect şi numai ce-i auzi: der mie ce-mi iese? când mâncăm? cât mai durează? – Toţi se aşpeaptă la bani, mulţi şi făcuţi rapid. Schimbarea în ţara asta porneşte de la fiecare dintre noi, şi spun asta fără să exagerez. Este foarte important să fii mai bun cu cel de lângă tine, să fii de treabă, pentru că frustratul parvenit, trăieşte cu impresia că totul i se cuvine, doar el este important şi în acest mod îşi creşte şi copiii. Şi nu e normal. În străinătate, am văzut tineri care au ales să îngheţe câte un an de facultate şi să meargă să lucreze în ferme, în baruri, în porturi, lucrează în orice pentru ca să înveţe să se descopere pe ei. Şi bineînţeles, că nu mai rămâne loc de fiţe şi pretenţii. Numai omul care e tribal, care nu-i ieşit în lume are pretenţii şi fiţe absurde.

Corneliu Ţepeluş, şi-a propus ca filmele pe care le regizează să aibă trei targeturi: primul ţinteşte ca oamenii din zonă să se simtă mândrii că aparţin locului, cel de-al doilea îi vizează pe oamenii plecaţi din localitate şi care au un sentiment de dor faţă de locul natal, iar al treilea are menirea de a atrage turiştii în locurile puse în valoare prin filmuleţele realizate.

În prezent, Corneliu Ţepeluş este implicat în alte două mari proiecte, printre care un thriller românesc, care se filmează în Braşov şi în Bucureşti. Deşi a menţionat clar că nu poate oferi multe detalii despre proiectul care se află abia la început, am aflat totuşi că înregistrările vor debuta la sfârşitul lui iunie, şi că va fi un thriller la care vor putea merge şi bunicii cu nepoţii.

Proiectele de promovare pe care le face în diferite localităţi ale României, sunt făcute special pentru ca oamenii din acele zone să se inspire şi să le dezvolte pe mai departe.

Paradoxal, singurul sat românesc, care şi-a păstrat identitatea şi tradiţiile de la strămoşi, din bazinul Gherogheniului, poartă denumirea de Voşlobeni, de origine maghiară. Potrivit unei legende locale, Voşlobeni, ar fi numele unui cioban, care a trăit pe acele meleaguri şi avea un picior de fier. De aici şi numele localităţii, pentru că în traducere „voş” în magiară înseamnă fier, iar „lab” înseamnă picior: ”picior de fier”!

– Ca locaţie pentru primul filmuleţ de promovare, am ales Voloşlobeni. Sunt mai multe motive pentru care am ales aşa. În primul rând, Voloşlobeni este satul meu natal şi satul în care s-a născut şi tatăl meu. Un aspect important îl constitue faptul că este singurul sat românesc din tot bazinul Gheorgheniului, care a rezistat de-a lungul sutelor de ani datorită culturii şi credinţei ortodoxe. Din Voşlobeni s-au ridicat foarte mulţi întelectuali, scriitori, doctori, profesori, procurori, ingineri, pentru că oamenii au înţeles că prin şcoală, prin cultură pot rezista. De exemplu cum a fost tatăl meu profesor de istorie, unchiul meu a fost economist şi a fost directorului turismului pe zona Braşovului, de asemenea doctorii Ţepeluş și Chindea din Brașov, procurorul Chindea și profesorul Emil Țepeluș din Târgu Mureș. Astfel de oameni, de-a lungul anilor, au reuşit prin cultură să păstreze o oază de românism, cu tradiţii şi costume de la vechii daci, după cum preciza şi istoricul Nicolae Iorga.

Un alt exemplu elocvent, despre calibrul oamenilor care au legături strânse cu micuța comună de oameni vrednici, este cel mai bogat român, binecunoscutul tenismen și influentul om de afaceri, Ion Țiriac. 

– Mai exact, tatăl afaceristului a trăit în Voșlobeni și de asemenea, bunicii lui sunt îngropați în cimitirul din sat. Astăzi, foarte mulți veri primari de-ai lui Ion Țiriac locuiesc în Izvorul Mureșului din comuna Voșlobeni, și îl așteaptă și își doresc să se reîntoarcă în Voșlobeni în vizită, doar ca să îl vadă și să îl saltute, pentru că nu am mai fost de prin anii ’60 în localitate. Evident, pentru noi este o mare onoare faptul că o așa personalitate se trage din Voșlobeni.

Școala din Voșlobeni este un loc extraordinar, pentru că poartă numele lui Teodor Chindea, marele profesor de la Liceul ”Sfântul Nicolae” din Gheorgheni, cel care împreună cu preotul Negoescu, au ctitorit Catedrala Ortodoxă din Gheorgheni. după Unirea de la 1918, prin anii ’20. Acest om – Teodor Chindea, a fost fratele bunicii mele, pe care l-am cunoscut când eram copil. El a fost un mare cărturar și a fost cel care a înființat Gazeta Ciuculuiprimul ziar în limba română, din istoria zonei, în care se vorbea despre comunitățile românești din Gheorgheni, zona Topliței, Sărmaș, Livezi sau despre românii din județul Trei Scaune, cum era pe atunci județul Harghita.

Cum trebuie să fii ca să te simți un om bun și ca tot așa să te perceapă și cei din jurul tău sau cei cu care intri în contact?

– Eu am crescut cu respect pentru comunitatea în care m-am născut, pentru istoria noastră, pentru tradițiile noastre. Este esențial să își păstrezi identitatea, să îți alegi valori ca model pentru viață, să ai caracter, să ai cuvânt, să fii generos, să fii modest, într-o lume în care neamul prost, omul obraznic calcă pe toată lumea pentru a ieși în evidență. Din păcate, în proiectele mele, am întâlnit și oameni mai puțin buni, care nu adeschiderea spre partea de voluntariat. E groaznic să auzi cu câtă ușurință disprețuiesc pe cei care fac ceva <<Ce-i cu voluntara asta aici, lucră pe gratis? Ce proastă!>> …în loc să se implice și ei, aleg să râdă de oameni și să pună piedici în calea proiectelor. Este rușine și un blestem! Eu cred că suntem un popor deosebit, dar cumva trebuie să oprim războiul asta româno-român. E absurd să fii invidios, să fii obsedat numai de bani. Eu știu că viața nu-i ușoară, dar nici nu-i atât de grea încât să-i da în cap celui de lângă tine.

Fire luptătoare, realistă și iubitoare de frumos, harghiteanul Corneliu Țepeluș, nu s-a lăsat descurajat nicio clipă, oricâte neplăceri a înfruntat din partea ”aricilor” sociețății noastre și a continuat să lucreze cu inima deschisă cu oameni și pentru oameni. 

 

– Prin proiectul acesta, de exemplu, am reușit să aduc mai mult de 20 de nații în Voșlobeni, toți turiști specializați în diferite domenii (profesori, psihologi, oameni de afaceri), care au dăruit ceva comunității. De exemplu, am adus un profesor american care știe să vorbească românește, Ari Weinstein, și care a ținut prin voluntariat cursuri de limba engleză cu tineri, copii și adulți, timp de trei luni de zile. De altfel a și câștigat simpatia tuturor, și s-a și întors după un an iar în Harghita Am înfrățit comuna cu o localitate din Austria, iar de aici au decurs o serie de propuneri și oferte de muncă. În plus, am adus foarte mulți oameni de afaceri care au văzut oportunități acolo și pe viitor vor să investească.

Tot efortul depus a dat mai multe roade…

– De exemplu, în Brașov s-a înființat o școală de meserii, se numește Kronstadt, e făcută de Forumul de Afaceri German, cu care eu colaborez (și sunt foarte bun prieten cu nemții afaceriști care au fabrici în oraș). Ei credeau că școlile profesionale au murit și că nu se mai învață meserii în România. Astfel, au înființat Școala Profeșională Germană Kronstadt, care este finanțată de firmele germane din Brașov și care oferă 2 ani de studii elevilor cu vârste între 14-16 ani. În școală 70% se face practică și 30% se face teorie. Elevii primesc cazare, 100 de euro pe lună, în plus au transportul asigurat și o masă pe zi la fabrică. La încheierea celor 2 ani de școală li se dă automat locuri de muncă acolo, plătite foarte bine. Și doar din Voșlobeni am dus la Școala Kronstadt, foarte mulți tineri, care învață o meserie și au viitorul asigurat.

Pe lângă promovarea zonei, pe aceeași linie este și educația care se face în paralel. Tinerii sunt expuși la numeroase oportunități, de a urma niște o școală, de a învăța o limbă străină, etc. Și aici nu e vorba doar despre Voșlobeni, ci despre județul Harghita, despre întreaga zonă extinsă până la nivel național.

Experiența sa profesională, cât și cea din viața personală, l-au convins pe Corneliu că totul pornește de la educație și că există leac chiar și pentru parveniții frustrați. Secretul? Nu e niciun secret! 

Educația este pe primul loc! Dacă fiecare dintre noi ar fi mai bun și am termina cu invidia și obsesiva întrebare ”da mie ce-mi iese?” am putea realiza mult mai multe. Avem nevoie de solidaritate și atunci cei care vor fi răi și invidioși vor fi izolați. Iar unora ca acestora nu e va mai rămâne decât să se dea după cei care fac treabă bună. Trebuie să conștintizăm că suntem un popor fenomenal, avem oameni frumoși, dar nu putem să permitem să ne distrugem noi pe noi din prostie. Trebuie să ne implicăm chiar atunci în momentul în care surprindem o răutate și să facem observație celui care greșește pentru a-l trezi la realitate. Trebuie neaparat să distrugem invidia și bârfa, rapid!

Viorela Gherasim

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy