Adio debranșare de la termoficare, dacă autoritățile locale nu-ți dau voie

0

Articol disponibil în: Română

Principalele modificări adoptate în Camera Deputaților la Legea termoficării, dau autorităţilor locale prin lege dreptul de a stabili în ce zone este obligatorie încălzirea locuinţelor în sistem centralizat. Cei care locuiesc în aceste zone nu vor putea să opteze pentru soluţii individuale de încălzire.

Proiectul de modificare a legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr.325/2006 a fost inițiat în martie 2008 și a fost adoptat de Senat, în calitate de cameră preliminară în luna septembrie. Aproape 10 ani mai târziu, proiectul lansat, între alții, de președintele Comisiei pentru Industrii și Servicii și atunci și acum, Iulian Iancua fost adoptat pe 10 iulie și va schimba în multe privințe modul de funcționare al sistemelor centralizate de încălzire.

O precizare de la articolul 30 implică faptul că debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire. Pentru aceștia, noua procedură elimină obligația de a obține “acordul vecinilor de apartament, atât pe orizontală, cât și pe verticală”, care apărea în vechea formă a legii.

Impactul principal este că ritmul debranșărilor de la sistemele centralizate de alimentare cu energie termică (SACET) s-ar putea reduce substanțial. Măsura are în vedere garantarea, pe cât se poate, a unui număr de beneficiari suficient pentru justificarea economică a activității SACET-urilor, dar este întărită de argumente precum siguranța în exploatare și reducerea impactului asupra mediului.

„Sistemul centralizat de termoficare este, potrivit specialiștilor, cel mai eficient sistem de asigurare a apei calde și căldurii pentru locuitorii orașelor atât din punctul de vedere al producerii eficiente de energie termică la un preț mai mic, cât și din punctul de vedere al riscurilor de explozie sau asfixiere care, în această situație, nu există”, a afirmat Claudiu Crețu, Administrator Special ELCEN, într-o postare pe Facebook. “Sunt necesare mai multe măsuri, printre care și identificarea, delimitarea și stabilirea unor zone unitare de încălzire, necesitate impusă și de crearea condițiilor tehnice și economice de accesare a fondurilor europene pentru realizarea investițiilor, de altfel urgente, pentru reabilitarea sistemului de termoficare”, a adăugat Claudiu Crețu.

 

TVA de 5% pentru energia termică livrată populației

În fine, într-un alt gest de stimulare a investițiilor în sectorul energiei termice, taxa pe valoarea adăugată (TVA) pe energia termică destinată populației (apa caldă și căldura livrată în sistem centralizat) a fost redusă de la nivelul actual de 19% la 5%, cu aplicare de anul viitor, potrivit energynomics.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy