Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Alarmant! Învățământul în limba română e în pericol să se desființeze în două județe din România

În Harghita și Covasna, învățământul în limba română e în pericol să se desființeze. Despre acest subiect au vorbit reprezentanti ai societatii civile romanesti în cadrul sesiunii „Provocări privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna și Harghita, în anul Centenarului Marii Uniri”, susținută joi la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului.

Specialiștii prezenți la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului consideră situația alarmantă, mai ales că învățământul în limba română din localițățile etnic mixte din cele două județe ar putea să se desființeze iar parohiile ortodoxe să rămână în viitor fără niciun credincios, pe fondul scăderii numărului membrilor comunităților românești din zonă.

Directorul științific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, dr. Ioan Lăcătușu, a preciazat că în ultimii ani procentul populației din județul Harghita a scăzut 4,71%. Cea mai mare scădere a înregistrat-o comunitatea românească cu 14,55%,  în vreme comunitatea maghiară a scăzut cu doar 6,64%.

„Dacă în mediul rural, principala cauză a scăderii populației românești o constituie îmbătrânirea populației și sporul natural negativ, în mediul urban, principala cauză este lipsa locurilor de muncă și, în cazul orașelor, lipsa perspectivelor de realizare profesională”.

Savantul a făcut o previziune sumbră în privința viitorului și a avertizat că dacă procesul de depopulare va continua, în viitorii 20-30 de ani populația românească din majoritatea localităților etnic mixte din județele Covasna și Harghita „se va diminua drastic, mergând până la dispariție”. În prezent, nu mai există învățământ în limba română în orașele Băile Tușnad, Vlăhița și Baraolt și în majoritatea localităților rurale cu populație etnic mixtă, a conchis dr. Ioan Lăcătușu.

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *