Asediul urşilor ia sfârşit. Câte exemplare vor fi recoltate anul acesta?

0

Articol disponibil în: Magyar Română

stire-18-iunie-ursiPreședintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, a declarat, că ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a aprobat recoltarea a 175 de urși în acest an și a promis că se va trece la o strategie pe termen lung de gestionare a acestor animale sălbatice, în urma numeroaselor demersuri făcute de autoritățile locale din județele Covasna, Harghita, Mureș și Brașov, care au culminat, miercuri, cu un miting, în Capitală.

Tamas Sandor a declarat că la această manifestație, desfășurată în fața Ministerului Mediului, la care a fost și el prezent, au participat aproape 500 de persoane din cele patru județe — primari, fermieri și reprezentanți ai composesoratelor, care au cerut derogare pentru capturarea urșilor periculoși, respectiv a celor care fac pagube materiale și pun în pericol viețile oamenilor.

„După aproape două ore de discuții cu doamna ministru, cu susținerea a circa 500 de oameni, am făcut un pas important. Azi se va pune pe site-ul ministerului ordinul privind cota de intervenție pe acest an — 175 de exemplare de urși. Pe anul acesta, nu a fost nicio cotă de intervenție (…) Pe lângă aceasta, doamna ministru a promis că anul acesta se va trece la o strategie pe termen lung de gestionare a urșilor’, a declarat președintele CJ Covasna.

Potrivit acestuia, în România există cea mai mare populație de urși bruni, specie protejată la nivelul Uniunii Europene, iar aproape jumătate dintre aceste exemplare trăiesc în județele din centrul țării.

Autorităților locale susțin că numai în județul Covasna trăiesc circa 1300 de urși, un număr dublu față de cel optim, iar în perioada 2016-2017, șase oameni au fost atacați de urși și s-au înregistrat, oficial, aproape 200 sute de cazuri de pagube materiale provocate de aceste animale, un număr de cel puțin trei-patru ori mai mic decât cele petrecute în realitate.

Participanții la manifestația organizată miercuri, la București, au purtat pancarte pe care scria, printre altele, „Brașov — sub asediul urșilor”, „Echilibru între ocrotirea animalelor și siguranța oamenilor”, „Peste 200 de pagube făcute de urși” și „Covasna—700 de urși în statistici, 1300 în păduri”. De asemenea, au afișat imagini cu animale domestice ucise și alte pagube făcute de urși.

„La noi, dacă veniți, vă arăt și acum vrei 4-5 urși. La marginea satului, în spatele brutăriei de la Bodoc, e o ursoaică cu doi-trei pui (…) Sunt peste tot, e plin. Imediat nu mai au curaj oamenii să iasă la fân pentu că sunt urșii acolo”, a declarat primarul comunei Bodoc, Fodor Istvan. El a amintit că, luna trecută, o ursoaică, stabilită pe teritoriul unei unități militare dezafectate din localitatea Bodoc, a fost văzută într-un copac aflat pe marginea drumului, iar un urs, care a ajuns în gara CFR din localitate, a fost călcat de tren.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, miercuri, că va emite un ordin de ministru privind cota de intervenție pe carnivorele mari, pentru 175 de urși.

„Astăzi se va emite un ordin de ministru care va fi și trimis spre avizare Academiei Române, ordin de ministru privind cota de intervenție pe carnivorele mari, intervențiile și cotele care vor fi date. Aceste cote au la bază studiul făcut în baza Directivei Europene pentru carnivore mari și în același timp are la bază decizia grupului de lucru dat prin ordin de ministru în 2016, decizie care stabilea cota de intervenție pe carnivorele mari care pentru 2017, pentru urși, este de 350. Ținând cont că suntem la jumătatea anului, ar reveni cam 175”, a spus Grațiela Gavrilescu, la sediul ministerului.

Agerpres

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy