Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Ați văzut vreun politician maghiar să poarte o astfel de brățară ?

Am observat în ultima perioadă un discurs din partea unor politicieni maghiari legat de autonomia unui Ținut Secuiesc. Ce naște semne de întrebare este modul în care politicienii maghiari promovează acest demers în sensul că, deși acest Ținut Secuiesc ar trebui votat și autonomia acordată de români, 99% din demers este în maghiară, în mediile maghiare, în presa maghiară și cu promovare doar în limba maghiară. E ca un fel de prefăcătorie în fața etnicilor maghiari ca să vadă aceștia că cineva se luptă pentru ei dar în realitate românilor nu li se prea spune despre ce este vorba parcă intenționat pentru ca acest demers să fie refuzat de fiecare dată.

În concluzie, deși autonomia este cerută românilor, ea este promovată și explicată doar maghiarilor.

Pentru a fi sigur de opinia exprimată mai sus, am făcut un experiment. Am cumpărat o brățară care promovează Ținutul Secuiesc din Miercurea Ciuc și am purtat-o o săptămână în toate mediile cu români pe unde am mers, începând de la zona politică și până la românii de rând. Adică am promovat la modul serios ideea de Ținut Secuiesc, iar rezultatele au fost cele la care mă așteptam.

Toți românii neimplicați politic care au văzut brățara au întrebat ce e și ce scrie pe ea că nu înțeleg nimic și nu își dau seama despre ce e vorba, fiind cu o scriere runica și alta maghiară. Deci, obiectele promoționale cu Ținutul Secuiesc sunt să scoată ochii maghiarilor, nu românilor care trebui să fie de acord cu aceasta autonomie. Majoritatea românilor habar nu au care sunt motivele ce stau la baza cererii autonomiei.

Cele mai elocvente reacții au fost cele ale politicienilor români de rang național care știau ce reprezintă acea brățară, dar au râs spunând că ”au ajuns românii să promoveze ce nu vor să promoveze politicienii maghiari în România”. Când am cerut explicații la astfel de remarci mi s-a răspuns că politicienii maghiari nu vor nicio autonomie, ci doar fac bâlci ca să își tina captiv electoratul maghiar. Unul dintre politicienii români chiar a întrebat: ”Ai văzut vreun om politic maghiar să poarte o astfel de brațară la mână?” Chiar așa? Eu, român 100%, am purtat această brățară o săptămână printre români și am promovat ideea de Ținut Secuiesc. Dumneavoastră, cei care citiți și sunteți din zonele unde locuiesc maghiari, ați văzut vreun politician maghiar să poarte o astfel de brățară ?

Iosub Robert

P.S.: Rog aleșii locali maghiari, în special parlamentarii care vorbesc de Ținutul Secuiesc, să poarte de acum simbolurile care se vând prin Harghita, adică brățări, ecusoane, fanioane etc. Dacă am făcut-o eu și nu o fac ei, înseamnă că am dreptate să cred că totul e doar un bâlci pentru ochii maghiarilor.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *