Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Câte școli din Harghita au autorizații sanitare și la incediu, dar și principalele lipsuri

 

Majoritatea școlilor și grădinițelor din țară sunt pregătite să-și deschidă luni porțile pentru elevi, atât din punct de vedere al autorizării sanitare și respectiv cea privind securitatea la incendii, cât și al finalizării lucrărilor de reparații, igienizări, reamenajări etc. Vor fi, totuși, și anul acesta copii care vor învăța, în special în zona rurală, în condiții improprii, fără toalete corespunzătoare și apă potabilă. De asemenea, există deficiențe la capitolul cabinete școlare, existând județe unde în nicio școală nu există un astfel de cabinet.

Peste 90 la sută din unitățile școlare din Harghita au autorizație sanitară de funcționare, arată datele furnizate se purtătorul de cuvânt al Prefecturii, Adrian Pănescu. Potrivit sursei citate, din cele 516 de instituții de învățământ care necesită autorizare sanitară, 465 dețin acest document.

Principalele motive pentru care unele din aceste unități nu sunt autorizate sanitar sunt lipsa apei curente potabile, lipsa grupurilor sanitare corespunzătoare, existând și câteva situații în care instituțiile în cauză se afla în diferite faze ale procesului de autorizare.

Din datele furnizate de primării Instituției Prefectului reise că la unitățile de învățământ din mediul urban nu sunt semnalate, în prezent, probleme cu igienizarea, împrejmuirea școlilor, iluminatul clădirilor și zonelor adiacente, cu sistemele de paza și personalul care asigura paza. De asemenea, nu sunt probleme cu asigurarea combustibilului pentru încălzirea școlilor.

Adrian Pănescu a precizat că în mediu rural gradul de igienizare este realizat într-un procent mare, lucrările urmând să fie finalizate până când începe școala și, totodată nu sunt probleme cu iluminatul, împrejmuirea incintelor sau paza acestora.

În ceea ce privește combustibilul pentru sezonul rece, sunt câteva localități din mediul rural care nu îl au asigurat pentru întreg sezonul, dar pentru anul 2017 au stocurile necesare pentru încalzire.

De asemenea, din informațiile furnizate de primari reiese că 126 de obiective de învățământ  necesită autorizare din punct de vedere PSI, iar 60 dețin această autorizație.

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Harghita a dat asigurări că, potrivit rezultatelor controalelor efectuate și a informațiilor primite de la alte instituții responsabile, nicio unitate de învățământ nu este în situația de a nu putea începe în condiții bune cursurile la 11 septembrie.

Agerpres
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *