Cea mai mare țeapă trasă maghiarilor pe anul 2015 – steagul judeţului Harghita

1

Articol disponibil în: Magyar Română

De la bun început menționăm că steagul județului Harghita este un simbol foarte important care trebuie să existe, dar din păcate opinia noastră este că dezbaterea legată de steagul județului Harghita este o mare țeapă, totul fiind făcut parcă intenționat să nu se aprobe acest steag și vă vom demonstra acest lucru.

Motivația distragerii atenției publice

Borboly Csaba reîncălzeşte aceeaşi supă aruncând cu praf în ochii maghiarilor pentru a distrage atenţia opiniei publice de la problemele pe care le are în dosarul său penal.
Vă povesteam în data de 12.11.2015 cum trei dintre inculpaţii în procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, este acuzat de fapte similare celor de corupţie, au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, după ce şi-au recunoscut faptele şi au beneficiat de judecare în procedură simplificată.
Aceştia, în pofida faptului că şi-au recunoscut vina, au primit maximul posibil de pedeapsă. Acest lucru nu ne poate duce la o altă concluzie decât aceea că faptele pentru care au fost găsiţi vinovaţi sunt foarte grave şi bine documentate de procurorul de caz. Procesul se preconizează a fi încheiat în anul 2016 (an electoral) cu o sentinţă şi în ceea ce îl priveşte pe Borboly Csaba, sentinţă care, judecând cu aceeaşi măsură a primelor sentinţe definitive, nu poate fi decât condamnarea cu executare pentru faptele similare celor de corupţie aduse în învinuirea preşedintelului Consiliului Judeţean Harghita.
Analizând situaţia în acest context, suntem îndreptăţiţi să credem că readucerea în prim planul agendei publice a problemei steagului judeţului Harghita, steag care nu a creat decât tensiuni în interiorul comunităţii harghitene şi care a făcut mai mult rău decât bine acestor cetăţeni minunaţi, nu este altceva decât o strategie vicleană de a distrage atenţia populaţiei de la problemele penale cu care se confruntă Borboly Csaba. Mai mult ca sigur domnia sa este conştientă că va trebui să plătească în faţa justiţiei pentru faptele de care este acuzat şi caută metode prin care anul viitor să pozeze drept victimă a sistemului românesc de justiţie. Strategia acoperirii unui scandal cu altul probabil că a învăţat-o de la politicienii români, experţi în astfel de abordări, deşi, între noi fie vorba, şi reprezentanţii politici români au importat metoda de afară de pe undeva.
Dacă domnul președinte nu ştia, îi spunem noi de ce anume are nevoie judeţul Harghita. Are nevoie de un manager capabil să înţeleagă nevoile cetăţenilor din judeţul pe care îl reprezintă. Are nevoie de un sistem de sănătate competitiv anului 2015 astfel încât harghitenii să nu fie nevoiţi să se deplaseze la Târgu Mureş, la Cluj sau la Braşov pentru tratarea unor afecţiuni simple. Are nevoie de şcoli cu autorizaţie de funcţionare în care actul de educaţie să se desfăşoare în parametri decenţi. Are nevoie de o politică fermă şi raţională de implementare a proiectelor regionale. Are nevoie de atragerea unor investitori strategici, capabil să scoată cel mai frumos judeţ din România de pe lista ruşinii a celor mai sărace judeţe şi cu cea mai ieftină forţă de muncă.

Ce nu este în regulă cu steagul propus

Pentru a nu acuza pe inițiatorii demersului legat de steagul Harghitei că vor să creeze un scandal artificial între maghiari și autoritățile române și pentru a evita și acuzațiile de instigare, vom merge pe ipoteza conform căreia inițiatorii legalizării steagului Harghitei sunt doar incompetenți. Să vă explicăm și de ce.
Pentru a aproba un astfel de steag se parcurg următorii pași legali:
1. Se face un proiect de steag.
2. Proiectul se supune dezbaterii publice.
3. Se aprobă în consiliul județean varianta stabilită.
4. Se trimite spre aprobare Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
5. Ministerul cere avizul Comisiei Naționale de Heraldica, Genealogie și Sigilografie a Academiei Romane
6. După primirea avizului ministerul elaborează un nou proiect care este trimis la Guvern
7. Guvernul aprobă steagul județului.
În cazul de față, câțiva incompetenți s-au adunat și au gândit ei câteva variante de steaguri, care parcă sunt făcute în mod intenționat să nu primească aprobarea de la comisia de heraldică. Deci, steagul nu se va aproba și prin urmare politicienii maghiari vor avea motive să se plângă că sunt discriminați încercând prin acest scandal să distragă atenția de la adevăratele probleme ale județului Harghita.
În realitate, crearea unui steag nu este o joacă de politicieni incompetenți. La aceste simboluri trebuie să își aducă aportul niște specialiști în heraldică iar heraldica nu este un nume de actriță dintr-o telenovelă, așa cum ar fi tentați unii politicieni să creadă. Heraldica este o ȘTIINȚĂ care se ocupă cu studiul stemelor, blazoanelor, etc.
Așadar, ca Harghita să aibă un steag, trebuie ca înainte de a se merge la dezbaterea publică, variantele prezentate să respecte toate regulile de heraldică impuse. Nu ajută la nimic să ai 5 variante de steag din care niciuna să nu aibă șanse să ia avizul.
Este ca și cum ai vrea să iei niște bani europeni și în loc să faci proiectul cu niște specialiști care să respecte ghidul solicitantului, aduni câțiva politicieni incompetenți și îi pui să scrie ceva pe niște hârtii după care te miri de ce nu se aprobă finanțarea și mai faci și scandal că ești defavorizat când în realitate tu ești doar foarte incompetent.

Cum ar trebui procedat ca să se aprobe fără discuții steagul Harghitei.

1. Se merge la comisia de heraldică de la Academie și se solicită sprijinul în realizarea corectă, după norme a steagului în câteva variante.
2. Se face câte un manual de identitate pentru fiecare variantă și se promovează și se explică în mass media locală și în cadrul ședințelor de consilii locale din UAT-urile din județul Harghita.
3. Se cer acorduri de principiu de la UAT-urile din județ care vor trebui să nominalizeze una dintre variante.
4. Se face dezbaterea publică la care se prezintă manualele de identitate ale variantelor și punctele de vedere ale UAT-urilor din județ.
De abia de aici încolo se trece la procedura prevăzută de lege, procedură care va decurge fără probleme dacă se vor urma cei 4 pași menționați mai sus.

Din respect pentru județul Harghita, dezbaterea publică programată ar trebui amânată și reluată procedura în mod corect pentru a se evita orice discuții inutile și riscuri de respingere la minister a propunerii. Desigur că acest lucru ar însemna ca cei de la consiliul județean să recunoască că s-au grăbit și să își dorească cu adevărat aprobarea acestui steag și nu căutarea unui scandal cu care să facă electoratul să uite că patru ani de zile nu s-a făcut nimic serios în acest județ.

În cazul în care cei care au făcut propunerea cu steagul nu știau semnificația unor simboluri, le spunem ce semnificații au acestea azi :
1. Steaua în 8 colțuri, pe lângă faptul că este simbolul oficial al SRI mai este simbolul oficial al religiei Bahal și unul dintre simbolurile folosite de ortodoxie. La finalul anului 2014 steaua cu 8 colțuri a fost înscrisă la OSIM ca simbol al Clubului Sportiv al Armatei.
Ca istorie locală, simbolul stelei în 8 a fost folosit încă din vremea stilului neoromânesc, desigur în alte zone geografice decât Harghita, acest simbol fiind mai mult decât reprezentativ pentru alte zone ale României, el fiind folosit o bună perioadă chiar în exces pe stâlpi, grinzi, parapeţi, uşi, mobilier, în stucatură pe pereţi, stâlpi, balustradele balcoanelor, sub formă de feronerie, la exterioare cât şi la interioare. Lucru pe care poate să îl confirme orice istoric din Harghita.

2. Semiluna este un simbol atât de cunoscut steag-turciaca fiind al musulmanilor încât nici nu mai este nevoie să amintim. Iar combinația de semilună cu stea este simbolistica de pe steagul Turciei după cum știe toată lumea.
3. Culorile steagului sunt de asemenea foarte greșit alese deoarece nu reprezintă nici pe maghiari nici pe români, ele neregăsindu-se pe drapelele niciuneia dintre țări.

Simbolistica reală secuiască, nu invențiile unor politicieni incompetenți,  este de o noblețe și o expresivitate deosebită. Din păcate foarte multe dintre simbolurile reale ale secuimii au fost distruse în timpul celui de-al doilea război mondial când a fost bombardat Muzeul Național Secuiesc. Totuși, cine vrea să caute și să studieze simbolurile adevărate ale secuilor o poate face la Serviciul Județean Covasna al Arhivelor Naționale, cu sediul la Sf. Gheorghe, unde se găsesc în cadrul unor acte imobiliare blazoanele nobililor secui. Aici se găsesc adevăratele simboluri istorice secuiești de o frumusețe rar întâlnite. Cei care vor un steag cu adevărat reprezentativ ar trebui să meargă și să studieze documentele emise de principii Transilvaniei, Ioan Sigismund, rege ales al Ungariei sub numele de Ioan al II-lea, Gabriel Báthory , Gabriel Bethlen , Gheorghe Rákóczi I, Mihail Apafi  sau documentele emise de  Leopold I , Carol al VI-lea ca împărat romano-germanic, al III-lea ca rege al Ungariei şi Francisc al II-lea.

Cam asta se face când vrei să faci un steag care să reprezinte Azerbaidjancu adevărat ceva, nu doar un motiv de dispută. Un steag al Harghitei trebuie să conțină cel puțin în proporție de 50% simboluri secuiești, nu simbolurile de pe steagul Azerbaidjanului.
Tamas-Sandor-cu-Antal-Arpad-steagul-judetului-iunie-2013-3-site-685x320Ca exemplu, în județul vecin, Covasna, steagul propus chiar are o simbolistică locală în care au fost introduse stilizat și semiluna cu steaua ca sa fie toată lumea mulțumită.
Desigur că nici acest steag nu are incluse simbolurile din blazoanele nobililor secui, dar cel puțin vine cu o simbolistică care poate fi tradusă heraldic într-un fel sau altul.

Cei puși pe scandal interetnic s-ar putea să aibă o surpriză. În prag de alegeri, colegii lor, politicienii români la fel de incompetenți, vor dori să evite scandalurile și e posibil să le aprobe orice fel de steag vor ei și atunci să vezi panică la politicienii maghiari că nu mai au de la ce să facă scandal ca să nu mai vorbim de faptul că odată aprobat steagul în varianta propusă de politicienii maghiari va fi aproape imposibil să se mai reînvie simbolistica istorică a secuilor.
Județul Harghita are nevoie de acest simbol reprezentat de steagul județului, dar el trebuie făcut cu respect față de istoria secuilor.

Iosub Robert

1 Comentariu
  1. Mm spune

    Pierdere de timp legat de … nimic.Ei vroiau sa bage bani intr-un asa zis aeroport, destinat desigur doar avioanelor mici , de smecheri.Curse regulate nu ar fi fost nici peste 10 ani, pista prea scurta ,locatia aiurea si lipsa clientilor (la 40 000 de locuitori cam cati zboara ) nu conta.Culmea ca populatia din zona era mandra de propunere.Locuri de munca zero ,saracie pe sate dar si in orase ,turismul nu rupe gura targului deoarece e doar de subzistenta si astia se ocupa de … carpete.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy