Cei din Odorhei vor Pază Civilă!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Așa cum am mai relatat oamenii din țară s-au saturat de corupție și de ineficiența justiției.. Din această cauza  au ieșit în stradă și cei din Odorheiu Secuiesc, deoarece situația a scăpat sub control. I-am rugat sa ne spună părerea despre acest incident pe consilierul județean d-ul Biró Barna-Botond, participant la marș, și pe Thamó Csaba președintele ATOP Harghita:

Ca locuitor al orașului  Odorheiu Secuiesc și în calitate de consilier județean ce părere aveți modul în care s-a ajuns la această situație?biro-barna-botond-800x600-e1337936501542
În zilele trecute, peste tot în țară au fost mișcări… și noi, cei din Odorhei, am ieșit în stradă pentru ca să atragem atenția autorităților, că siguranța tinerilor necesita o mult mai mare atenție. Ordinea publică este un teritoriu, unde prevenția problemelor e cel puțin atât de important ca și gestionarea punctuală a problemelor. Problema cea mai mare este că infractorii cunosc foarte bine porțile din codul penal, și pe asta aplică așa cum cer interesele lor. În foarte multe cazuri legea este ce pune baraj pentru justiție, ca sa poată să facă datoria.

Ce soluție vedeți pentru rezolvarea acestei situații?

Aș insista la înființarea unei paze civile ca ONG, formată pe bază de voluntariat, așa cum este la Zetea sau Gheorgheni, unde s-a înființat și funcționează – ei ar putea juca un rol important mai ales la prevenirea faptelor, așa a dovedit experiența în cazul celor două localități, că populația este mult mai deschisă cu acești oameni, ei pot să ajute organele competente la patrulări și pot să ajute cetățenii cazuri birocratice cu autoritățile, ne-a declarat Biró Botond.

ThamoAceste întrebări am pus și lui Thamó Csaba președintele Autorității Teritoriale pentru Ordine Publică, Harghita.

Sub patronajul Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Harghita a avut loc pe 06 noiembrie 2015 o discuție despre problemele actuale ale ordinii publice din orașul Odorheiu Secuiesc, cu participarea reprezentanților Poliției Județene, Poliției Naționale Locale, Poliției Locale și ai Asociației de Ordine Publică pe lângă Consiliul Local. Reprezentantul Primăriei nu a participat la convorbiri, având alt program.În cadrul discuției, reprezentanții societății civile au prezentat principalele probleme care preocupă opinia publică din oraș. Au fost identificate mai multe repere care pot duce la îmbunătățirea ordinii publice. Astfel, patrularea comună a Poliției Naționale și Locale în zonele localurilor de noapte la sfârșit de săptămână, precum și mai multă preocupare din partea Poliției în ceea ce privește aplicarea fermă a legilor. Punctul de plecare trebuie să fie că nimeni nu este mai presus de lege și nu pot fi făcute excepții– ne-a declarat președintele ATOP.

Deocamdată nu se știe dacă autoritățile își vor face sau nu datoria așa cum așteaptă oamenii din stradă. Cert este faptul că există riscul ca cetățenii să își ia în propriile mâini destinul și să organizeze patrule de pază civile pe bază de voluntariat după modelul celor de la Gheorgheni, Valea Strâmbă și Zetea.
Când oamenii încep să nu mai aibă încredere în puterea autorităților de ai apăra și încep să se organizeze singuri înseamnă că s-a ajuns la limita de sus a răbdării.

P G

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy