Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Comoara neprețuită din casa familiei harghitene Voaideș din Pintec

Membrii IA Academia Tulgheș, au descoperit recent o nouă comoară uitată de lume, pe plaiurile harghitene. În casa unei familii din satul Pintec, meșteșugul tradițional românesc se află la loc de cinste de generații.

În vizită la familia Voaideș din Pintec, a lui Mihai a lui Milea, așa cum îi cunoaștem noi în sat, am descoperit o bogată ladă de zestre cu țesături și cusături diverse. Cea mai prețioasă moștenire din această casă este faptul că mama, doamna Melentina Voaideș, a transmis mai departe celor trei fete tot ceea ce a învățat din bătrâni. Mari Crusitu, una dintre cele trei fete, la rândul ei mama a patru copilași minunați, își învață cele două fetițe să coasă, tradiția merge mai departe chiar dacă timpul este scurt iar timpurile s-au schimbat mult, în gospodăria familiei lucrul de mână este îndrăgit și prețuit.
Coseau două cămăși pentru fetițe, una cu flori colorate ( mușcățele în cruci ) și mâneci trei sferturi, un model agreat pentru ușurința cu care se poartă și încă una tot cu flori dar folosind o tehnică specifică locului, ” cu scrisu”.

Preșuri, țoale, coverturi, fețe de masă țesute, dantele, covoare, cămăși, ștergare, trăistuțe, șorturi de bucatarie cusute și țesături din lână naturală, puteți comanda direct la sursă.
Susținem meșterii populari!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *