Concursurile „Prietenii pompierilor” şi „Cu viaţa mea, apăr viaţa”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Prietenii pompierilor (1)În data de 29.05.2017, pe Baza Sportivă din localitatea Tulgheș, se vor desfăşura fazele judeţene ale concursurilor şcolare „Prietenii pompierilor” şi „Cu viaţa mea, apăr viaţa!”

 Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Primăria comunei Tulgheș și Crucea Roșie Harghita, va organiza şi desfăşura luni, 29 mai a.c., începând cu ora 10,00, în localitatea Tulgheș, etapele judeţene ale concursurilor cercurilor tehnico-aplicative de elevi „Prietenii pompierilor” şi cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea, apăr viaţa!”

Concursurile „Prietenii pompierilor” au un caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv în domeniul apărării împotriva incendiilor, cu scopul de a dezvolta capacitatea de înţelegere a pericolelor generate de situaţiile de urgenţă pentru viaţă şi mediu, precum şi pentru promovarea unor trăsături moral-volitive, cum ar fi: inițiativa, spiritul de echipă, curajul, perseverenţa, corectitudinea, disciplina şi fair-play-ul.Prietenii pompierilor (2)

La aceste concursuri pot participa elevii de gimnaziu din mediul rural şi urban, cu vârsta cuprinsă între 11 şi 15 ani, iar competiţia constă în parcurgerea a trei probe: o probă teoretică şi alte două probe practice: „Pista de îndemânare cu obstacole” şi „Ştafeta de 400 m”.

 Concursul cu tematică de protecţie civilă „Cu viaţa mea, apăr viaţa!” are caracter educativ, tehnico-aplicativ şi sportiv şi se organizează cu elevii de şcoli şi licee, fiind compus din trei probe. Acestea urmăresc cunoaşterea actelor normative din domeniul protecţiei civile şi formarea deprinderilor practice pentru acordarea primului ajutor în caz de dezastre, modul de comportare al elevilor în caz de situații de urgență, cât şi cunoaşterea modului de folosire a mijloacelor de protecţie individuală.

Prietenii pompierilor (3)Concursul presupune parcurgerea a trei probe distincte: o probă teoretică (scrisă – text grilă cu 15 întrebări) şi două probe practice: „Transportul asistat al unei persoane accidentate, aşezată pe targă, pe distanţa de 50 m”, care presupune şi trecerea peste un obstacol (gard); iar cea de-a doua probă practică „Deplasarea cu masca pe figură într-un raion cu obstacole, contaminat” presupune deplasarea unui concurent cu masca pe figură (cu vizorul obturat) într-un raion contaminat şi cu obstacole, care este dirijat de un coechipier.

Prin organizarea acestor concursuri se urmărește promovarea unor atitudini și comportamente adecvate în cazul producerii unor situații de urgență și totodată stimularea spiritului civic în rândul tinerei generații.

Având în spate o tradiție de zeci de ani, aceste concursuri prezintă interes pentru elevii din ciclul gimnazial și liceal din județul Harghita. Cu această ocazie, dorim succes echipelor înscrise la concursuri și cei mai buni să câştige!Prietenii pompierilor (4)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy