Dacă se vrea, se poate! Violența împotriva oricărei ființe TREBUIE aspru pedepsită!

0

Articol disponibil în: Română

În luna martie a acestui an în Parlament s-a depus un proiect de lege care prevede majorarea pedepselor, cu închisoare de la 2 la 7 ani pentru cruzime faţă de animale, şi interdicţia de a mai deţine animale pentru o perioadă între 5 şi 10 ani, după condamnare.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.25 alin 1 şi 2, art.26 alin.2, art.27 din Legea 205/2004 privind protecţia animalelor i-a avut ca inițiatori pe: Bujor Dumitru-Marcel – senator UNPR; Bumbu Octavian-Liviu – senator UNPR; Grapă Sebastian – senator UNPR; Iliescu Lucian – senator UNPR; Isăilă Marius Ovidiu – senator UNPR; Năstase Ilie – senator UNPR; Rogojan Mihai-Ciprian – senator UNPR; Toma Ion – senator UNPR; Vasiliev Marian – senator UNPR; Vochiţoiu Haralambie – senator UNPR.

catelusaAstăzi, 6 septembrie, comisia juridică voia să respingă amendamentul prin care se cerea mărirea pedepselor pentru cei ce omoară și maltratează animale. Conform bn24.ro, cu mari presiuni s-a amânat pentru săptămâna viitoare discutarea amendamentului, în condițiile în care în timp ce se făcea vorbire despre faptul că pedepsele propuse sunt, în opinia senatorilor, prea mari, o cățelușă murea în chinuri groaznice la Iași. A fost descoperita în oraş, cu pielea jupuită, urechile tăiate și cu urme de cuțit în zona gâtului, cățelușa suferind un șoc hemoragic. A fost dusă de urgență la un cabinet veterinar, doctorul de acolo recomandând eutanasierea din cauza pierderii masive de sânge, având și temperatura extrem de scăzută.

În actuala lege sunt prevăzute pedepse doar cu un an de închisoare pentru maltratarea animalelor sau o sancţiune contravenţională.

Un individ care chinuie cu bestialitate, cu cruzime sau ucide un animal, putem să îl bănuim că nu are relații firești cu oamenii”, a spus Vochițoiu, inițiator al amendamentului. „Zilnic se înregistrează 5-6 cazuri de maltratare, schingiuire, mutilare, otrăvire şi împuşcare a animalelor. Toate aceste cazuri de violenţă sunt sesizate ONG-urilor de protecţia animalelor şi voluntarilor care zilnic adună de pe străzi şi transportă la clinici animale cu membre tăiate, bătute şi lăsate să agonizeze„, se mai specifică în expunerea de motive. Cu toate acestea, niciunul dintre iniţiatori nu a venit la comisia juridică pentru a-şi susţine proiectul de lege.

Cert este că violența de orice natură și îndreptată împotriva oricărei ființe, fie ea om sau animal, nu este o normalitate și trebuie sancționată ca atare. Semnul egal nu e pus atât între oameni și animale, cât între formele de violență. Actele de cruzime împotriva unor ființe care nu se pot apăra trebuie sancționate în mod lipsit de discriminare. Nu contează în cine dai cu toporul, ci faptul că dai cu toporul. Lucrurile sunt foarte simple, dar iată că oamenii, în special politicienii, aleg să complice totul.

Iată două opinii vis-a-vis de proiectul de lege propus:

PRO

Este foarte binevenita aceasta modificare a legii avand in vedere grozaviile la care asistam in ultimul timp. Din pacate, oamenii din zonele rurale (dar nu numai) nu isi bat doar copii si nevestele, dar si animalele!!! Pe langa educatia extrem de deficitara, este evidenta lipsa autoritatii statului pe teren. Politia Animalelor in Romania exista mai mult pe hartie decat in realitate. Cu doar 8 inspectori la nivelul Capitalei si cate unul pentru fiecare judet nu poti face nici educatie, nici preventie si nici nu poti pune in aplicare (din pacate!!!) legile si reglementarile in domeniu. Ar fi de dorit sa se legifereze ceva in aceasta directie pentru ca altfel in zadar vom face legi foarte bune dar pe care nu are cine sa le aplice pe teren. In plus, Politia Romana nu se implica la modul serios (sau suficient) in anchetarea si pedepsirea celor care maltrateaza animalele.

CONTRA

„Pedeapsa aceasta de la 2 la 7 ani este foarte mare, trebuie avut in vedere sa nu cada sub incidenta acestei legi oameni nevinovati precum tarani care isi strunesc animalele cu o nuia sau un bici asa cum se obisnuieste la tara, sau oameni care sunt in legitima aparare, deoarece animalele uneori sunt agresive si pun in pericol viata omului(ex.cazuri in care caini au omorat oameni,sau in urma muscaturilor li s-au amputat membrele etc., precum si cazuri de cai,tauri,tapi sau berbeci agresivi care produc traume grave oamenilor,animale salbatice periculoase etc). Pedepsele acestea atat de mari care in cazul oamenilor ce se comporta cu cruzime inexplicabila fata de animale,pentru a se distra sau pentru a obtine bani ar fi justificate, ar putea avea si efecte nedorite precum acela cand oamenii nu ar mai sari in ajutorul semenilor atunci cand acestia sunt atacati de animale,de teama sa nu cada sub incidenta aceste legi .Animalele trebuie sa le ocrotim,sa le indragim dar nidecum nu le putem pune mai presus decat oamenii. Sa nu ajungem in situatia sa fim mancati de vii de animale,fara sa putem riposta pentru ca nu ne permit legile.”

Vă invităm să vă exprimați opinia și să ne spuneți atât nouă, cât și parlamentarilor, dacă ați vrea să vă creșteți copiii într-o țară în care ei pot găsi în apropierea parcului unde se joacă un animal chinuit în acest mod și care credeți că sunt pedepsele conforme unor astfel de acte de cruzime, indiferent că e vorba de oameni sau animale.

Galerie foto cu acte de cruzime împotriva animalelor. Atenție, imagini cu un puternic impact emoțional!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy