reclamatie

Din cauza hoților trebuie să împușcăm urșii

MTNmZTU5NTk1MDJhZjMyMTlmOGY4MzM3NTI1MzY2.thumbExistă într-adevăr o problemă majoră cu ursii în Harghita, numărul acestora crescând în ultimii ani. Însă să fie acesta singurul motiv pentru care aceștia ies la drumul mare și uneori atacă oamenii? Sau există și un alt motiv de care nu vrea nimeni să vorbească și anume că principalii responsabili de această stare de lucruri sunt oamenii, care au tăiat în neștire pădurile din județ, au redus habitatul natural al urșilor, au redus spațiul în care aceștia trăiesc, au redus sursele lor de hrana! Acest lucru nu apare în nicio evaluare pe care am citit-o. Să nu uităm, urșii trăiesc în păduri, iar pădurile din Harghita s-au redus și se reduc ca suprafață pe zi ce trece. Munți întregi de păduri au dispărut. Adică exact locul unde trăiesc și se hrănesc urșii. Nu negăm că se impun măsuri pentru a evita tragedii. Dar înainte de a cere, precum președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, adoptarea de urgență, fără consultare publică, a unui act normativ care să permită împușcarea unui număr de urși, ar fi cinstit și corect să punem în vedere și acest lucru. Pentru că pădurile sunt tot în patrimoniului oamenilor și instituțiilor din județ, adică a acelor care acum ridică problema urgenței. O urgență care poate fi motivată și din cauza unor interese materiale imense, pentru că un urs vânat valorează foarte mult ca trofeu. Cunoscătorii știu despre ce vorbesc.

Mai clar, pentru cei care nu vor să priceapă, urșii nu își abandonează mediul în care trăiesc așa de nebuni, ci din simplu pe motiv că nu mai au mediul natural deoarece s-a defrișat în Harghita în neștire. Zeci de hoți s-au îmbogățit furând pădurile fără nicio remușcare și acum efectele sunt clare. Animalele sălbatice, care au mai rămas, nu mai pot supraviețui în păduri, nu mai au perimetrele vaste în care vânau sau mâncau și inevitabil foamea le aduce în zonele populate de oameni și de aici apar  tragediile.

Pentru a prinde și omorî un urs este nevoie de vânători profesioniști, arme, zeci de ore de pândă, zeci de kilometri merși pe jos prin păduri, etc. Acum, că au decis autoritățile în lipsa de soluții să omoare niște urși e una, dar o întrebare foarte legitimă este : De ce nu fac autoritățile aceleași eforturi și pentru a prinde câțiva hoți de păduri. Pentru a prinde pe cei care taie ilegal nu merge nimeni kilometri întregi prin  păduri, nu stau la pândă zeci de ore și nu se face niciunul dintre eforturile care se depun la o vânătoare de urși. Bine că pentru hăituit urșii prin păduri sunt resurse, dar pentru hăituit bandiții care fură pădurile nu.

Iosub Robert
2 comentarii la “Din cauza hoților trebuie să împușcăm urșii

  1. Forester

    Ai dreptate, s-au tăiat păduri, dar articolul pleca de la niste premize gresite. Marea majoritate a padurilor tăiate sunt molidişuri pure, unde ursul nu are ce mânca. Iar pe locul unde a fost pădure de molid acum au crescut aluni, scorusi, mur, zmeur etc. , cu care ursul se hrănește. Principala cauză e tocmai vânătoarea, adica interzicerea ei. Un fond cinegetic, înainte de interzicerea vânătorii la urs isi asigura o mare parte din buget dintr-un trofeu de 10.000 de euro. Pentru a avea ursi multi si valorosi pe fondurile cinegetice se administra hrana complementară, care ținea ursii in pădure. Acum , mai ales privatii nu mai administreaza hrană, pentru ca nu e rentabil iar ursii dau iama in sate.

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *