Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Donații pentru reconstruirea bisericuței înghițită de lacul de acumulare Bezid, atracția turistică a zonei

09260923-1547876763Primăria Sângeorgiu de Pădure și Asociația Bezidul Nou au pornit o inițiativă de colectare de fonduri pentru reconstruirea unei biserici, care a fost înghițită de ape pe jumătate, în anii ’80, odată cu darea în folosință a barajului de acumulare Bezid și care a rezistat până în urmă cu trei ani, când s-a prăbușit.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei orașului Sângeorgiu de Pădure, Átyin Kata, a declarat marți, pentru AGERPRES, că pentru reconstruirea bisericuței dintre ape ar fi nevoie de circa 250.000 de euro și că până acum ar fi disponibilă doar 10% din această sumă.

‘Asociația Bezidul Nou și Primăria doresc să reconstruiască acea bisericuță, nu pentru a se sluji în ea, ci pentru turiști. Așa înghițită de ape cum era, era un punct de atracție, însă în urma unei furtuni puternice, aceasta s-a prăbușit. Se dorește reconstruirea acelei biserici așa cum era, iar pentru accesul turiștilor se va construi un pod. Dacă vom reuși să reconstruim bisericuța, în turn vom amenaja o expoziție’, a spus Átyin Kata.

09260925-1547764763Colecta de fonduri a început în urmă cu doi ani, dar acum a devenit o problemă de mare actualitate, întrucât ca urmare a lucrărilor de reparații la baraj, nivelul lacului a fost redus, iar în acest fel lucrările ar putea să demareze.

‘Este planificat ca turnul și nava bisericii să fie restaurate pentru a arăta exact ca fosta biserică. Inițiativa a fost susținută de mulți, însă așteptăm în continuare donații (…) Primii care au donat au fost foștii locuitori ai satului Bezidul Vechi (satul inundat de apele barajului, n.r.) și descendenții acestora, precum și administrațiile locale ale mai multor orașe din Ungaria’, a precizat Átyin Kata.

Lucrările pentru construirea barajului de la Bezid au început în 1975 și au fost terminate în 1989, când toate cele 180 de case din Bezidul Vechi, inclusiv biserica, au fost scufundate. Jumătate dintre familiile din Bezidul Vechi au acceptat să fie strămutate în apropiere, într-un sat denumit Bezidul Nou.

09260925-1547740920Povestea lacului și a locuitorilor Bezidului Vechi este expusă pe un monument sub forma ruinei unei case, amplasat în vecinătatea lacului.

Lacul de acumulare de la Bezid este situat într-o zonă colinară, la aproximativ 2 kilometri de orașul Sângerogiu de Pădure, are o înălțime de 28 de metri și o lungime de peste 600 de metri și s-a format prin construirea unui baraj în valea pârâului Cușmed, la 1,5 kilometri amonte de confluența acestuia cu râul Târnava Mică, cu rolul de a proteja de inundații localitățile din aval, între care și orașul Târnăveni.

AGERPRES

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.