Drum județean din Harghita, inaugurat cu muzică de fanfară, carnaval itinerant, palincă și gogoși

0

Articol disponibil în: Magyar Română

02081522-1186941429Un drum județean din Harghita, reabilitat cu fonduri europene, a fost inaugurat luni într-un mod inedit, cu muzică de fanfară și carnavaluri, acesta fiind felul în care localnicii au dorit să-și exprime bucuria pentru că au, în premieră, un drum asfaltat la ei în localitate.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Harghita, administratorul DJ 132 și instituția care a câștigat și derulat proiectul european de reabilitare și s-a numit „Cursa specială de Lăsata Secului”.

Dis-de-dimineață, drumul a fost sfințit de preoți catolici și reformați în localitatea Satu Nou, la limita cu județul Brașov, unde a avut loc și primul carnaval. Același ritual a avut loc în fiecare dintre localitățile cuprinse în eveniment, aflate pe traseul drumului, în satele Crăciunel, Merești, Lueta și în orașul Vlăhița.

În fiecare dintre aceste localități, „oaspeții de la județ”, în speță conducerea Consiliului Județean și mai mulți angajați ai instituției, erau așteptați cu muzică de fanfară, după care avea loc inaugurarea oficială și toți cei prezenți erau serviți cu palincă, ceai, vin fiert și gogoși. De asemenea, la eveniment au fost prezenți mai mulți copii care întruchipau diverse personaje, specifice balului de Lăsata Secului.

În satul Crăciunel, evenimentul a avut loc în fața unei case tradiționale, vechi de peste 100 de ani, iar primarul comunei Ocland, de care aparține localitatea, Cseke Miklos, a ținut să le reamintească participanților că „este pentru prima dată de la nașterea lui Isus Hristos” când este asfalt în zonă.

Și poliția din localitate a fost alături de organizatori, chiar deschizând drumul fanfarei și participanților la carnaval, prilej pentru președintele Consiliului Județean, Borboly Csaba, să afirme că nu a cerut antemergător, ci a fost alegerea oamenilor legii să fie alături „pentru un scop comun”.

Pe marginea drumului s-au adunat și foarte mulți oameni, în special vârstnici, care și-au exprimat bucuria că, în sfârșit „au intrat și ei în rândul lumii civilizate” și care au recunoscut că nu credeau că acest lucru se va întâmpla vreodată.

„Înainte erau numai gropi și nu era asfalt. Ne bucurăm că am trăit și momentul acesta și merită să facem petrecere, pentru că înainte am stat mult în noroi și acum putem să mergem mai repede, mai bine și spre civilizație”, a afirmat un bărbat prezent la eveniment.

Un membru al fanfarei din Crăciunel a ținut să adauge că „drumul acesta ne va ușura viața și la noi este o tradiție ca la fiecare eveniment să scoatem fanfara în stradă și să ne bucurăm”.

În localitatea Merești, alături de participanți au venit și câțiva pompieri voluntari din localitate, care tocmai și-au cumpărat uniforme noi, cu bani de la Consiliul Județean, și au dorit să le arate membrilor comunității

DJ 132 are o lungime de 26,4 kilometri, traversează șapte localități, până la limita cu județul Brașov și reabilitarea lui a costat aproximativ 60 milioane de lei, fonduri europene. Lucrările au durat aproximativ șapte ani și au fost sistate, la un moment dat, după ce consorțiul care câștigase licitația s-a desființat.

Vicepreședintele Consiliului Județean Harghita, Barti Tihamer, a precizat că s-au purtat deja discuții cu conducerea Consiliului Județean Brașov pentru reabilitarea drumului de la limita cu județul Harghita până la Rupea, fapt ce ar facilita schimburile comerciale dar și prezența turiștilor în zonă.

Sursa: agerpres.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy