Finalul lunii iulie pe acorduri de Jazz

0

Articol disponibil în: Magyar Română

e

Un număr de 77 de artiști, cu 11 naționalități diferite, vor susține concerte în cadrul Festivalului Internațional de Jazz din Miercurea Ciuc, considerat unul dintre cele mai importante din România și care va avea loc la sfârșitul lunii iulie, în curtea interioră a Cetății Miko.

Organizatoarea principală a festivalului „Csiki Jazz Festival”, eveniment ajuns la a IX-a ediție, Nóra Szilágyi, a declarat miercuri, într-o conferință de presă, că în acest an spectatorii vor avea parte de un ‘pachet nou de senzații, line-up-ul fiind unul special, care este puțin ținut în secret, dar este mult mai spectaculos decât tot ce s-a prezentat în anii precedenți’

Unii dintre artiștii care vor fi prezenți la Festivalul Internațional de Jazz din Miercurea Ciuc se vor afla pentru prima dată în România, mulți evoluând pe marile scene ale lumii.

Un concert foarte așteptat este cel a lui Richard Bona &Mandekan Cubano, un muzician din SUA care va veni însoțit de o trupă în care cântă șase instrumentiști de calibru, din șase țări diferite, respectiv SUA, Camerun, Cuba, Mexic, Spania șu Venezuela și care ‘amestecă tot felul de trenduri din zona muzicii africane-cubaneze, cu rădăcini tradiționale’.

Richard Bona &Mandekan Cubano se află într-un turneu mondial, iar Miercurea Ciuc se alătură marilor orașe europene unde acești artiși vor concerta, fiind pentru prima oară când trupa vine în țara noastră în această formulă, pentru a-și promova noul album.

O altă trupă prezentă în premieră în România este Framest Vocal Group din Letonia, despre care Nóra Szilágyi a spus că sunt muzicieni de calibru, dar și Bratislava Hot Serenades, adică 20 de artiști din Slovacia care cântă hot-jazz, ce își are originile în anii ’30-’40, când acest stil era considerat unul ‘al diavolului’.

În programul festivalului vor fi prezenți și Tatrai Trend, „o legendă a muzicii din Ungaria”, motorul unui număr mare de proiecte rock, care va veni la Miercurea Ciuc însoțit doar de cântăreți de jazz dar și Balogh Roland, un chitarist foarte în vogă în Ungaria, a căruia popularitate este în creștere, în ultima vreme evoluând pe scene din New York sau Londra, sau Marius Pop Trio, din România, un tânăr pasionat de chitară și producția muzicală.

Festivalul se va încheia cu concertul trupei Juli Fabian & Zoohacker Band din Ungaria, catalogată drept „explozia de bucurie a festivalului”, care cântă un gen dansabil, „astfel încât lumea să rămână cu un zâmbet pe față la final”.

În cadrul festivalului vor avea loc locuri interactive pentru copii, intitulate „Let’s Play with jazz”, în cadrul cărora vor învăța să confecționeze instrumente muzicale din materiale reciclabile, cu care ulterior vor putea cânta dar și actrivități dedicate adulților, cum ar fi degustări de vinuri, sub egida „jazz &wine”, organizate în premieră.

Ca de obicei, iubitorii jazz-ului sunt așteptați la ateliere de tip „jam session”, într-o cafenea din oraș, în cadrul cărora vor fi alături de muzicienii renumiți invitați în festival.

La fel ca în anii precedenți, în mai multe încăperi ale Cetății Miko, în curtea căreia vor fi susținute concertele, se vor organiza spații de joacă pentru copii, astfel încât cei mici să fie în siguranță, să se simtă bine și să nu deranjeze artiștii și spectatorii.

Ca o invitație la festival, în perioada 11-15 iulie, vor avea loc mai multe concerte de stradă în Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Borsec și Sfântu Gheorghe, sub genericul „jazz street”, acest mod de a atrage iubitorii genului prin spectacole itinerante devenind deja tradițional.

De asemenea, elevii Liceului de Artă din Miercurea Ciuc, împreună cu colegii lor din orașele menționate, vor realiza graffiti pe pânze de mari dimensiuni și se vor juca „cu luminile pentru a atrage atenția înspre festivalul de jazz”.

„E prima oară când încercăm să expunem festivalul ca o manifestare unitară, nu există zile în care merită și zile în care nu merită să vii, e o desfășurare construită după un anumit scenariu. E un festival, nu este un magazin de jazz. Te duci la concertul care-ți place și ți-l iei de pe raft și asculți și renunți la următoarele două, pierzi foarte mult neparticipând la întreg festivalul. Și asta vom încerca și în anii următori să prezentăm, un festival ca un eveniment muzical integru, care ar fi bine să fie luat la pachet”, a spus Nóra Szilágyi.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al festivalului, Mircea Colceriu, a afirmat că, în acest sens, la festival vor exista doar două tipuri de bilete, unele care se vor permite accesul la două zile de festival și la „ziua zero” și altele care vor facilita prezența la toate concertele și activitățile din cadrul evenimentului.

„Vorbim de 10 concerte, de 77 de artiști de talie internațională, cu 11 naționalități diferite și 70 dintre ei ar putea să susțină un concert de cel mai înalt nivel, timp de două ore, singuri, pe orice scenă din lume. (…)Există două tipuri de bilete. Bilete de 140 lei, cu care se poate intra în două zile plus în ziua zero a festivalului, deci în oricare două zile dorești și există biletul de 190 lei, care asigură accesul la toate zilele festivalului. Nu există bilet separat pentru fiecare zi. Interesul nostru este să înțeleagă lumea că mediatizăm și proiectăm acest festival ca un tot unitar. La artiști de asemenea calibru vindem festivalul, nu vindem un concert, ne-ar face plăcere ca publicul să fie același în fiecare zi. Cred că se va naște un nucleu de spectatori care să vină în fiecare an”, a mai spus Mircea Colceriu.

Festivalul Internațional de Jazz de la Miercurea Ciuc se va desfășura în perioada 28-30 iulie, organizatorii susținând că există semnale din partea unor iubitori ai genului care vor să vină la concerte din întreaga țară, dar și din Ungaria, Slovacia, Spania, Canada sau SUA.

Evenimentul este organizat de Asociația Mini Jazz Festival, finanțările fiind asigurate prin proiecte de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Miecurea Ciuc, Departamentul pentru Relații Interetnice, Administrația Fondului Cultural din Ungaria, Consiliului Județean Harghita, prin Centrul Cultural Județean, Fundația Bethlen Gabor din Ungaria, dar și cu sprijinul unor sponsori locali.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy