Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

FORUMUL ROMÂNILOR, la moment de răscruce

Părerea nostră despre Forumul Românilor din Harghita-Covasna este cunoscută ca fiind una nu tocmai bună deoarece această organizațieforum romani a devenit în timp din simbolul romanilor din Harghita – Covasna un fel de sfatul bătrânilor, azilul românilor, ambasada surdomuților sau oricum ceva care nu mai are nicio putere, nicio influență și stă în genunchi în fața autorităților române fără să își ceară clar și răspicat drepturile.
Dacă e să ne uităm la ce reacție absolut penibilă au avut atunci când se negocia între PSD și UDMR pentru demiterea lui Grindeanu și ce se spunea că vor cei de la UDMR e clar că marele Forum a devenit marele fâss.
Chiar cu toate aceste deficiențe, Forumul Romanilor ar trebui să redevină un simbol, să se reinventeze, să învețe să comunice și nu doar cu românii ci și cu maghiarii care sunt majoritari în zonă și, cel mai important, ar trebui să înțeleagă că dacă se luptă doar cu politicienii maghiari fac o greșeală. Datoria lor este să se lupte la fel de aprig cum o fac cu politicienii maghiari și cu cei români care nu se diferențiază cu nimic de cei maghiari, ba chiar de multe ori sunt dispuși la mult mai multe compromisuri legate de identitatea națională decât ar accepta cei maghiari.

Pentru a vă expune o părere avizată am adresat câteva întrebări unui om care este reprezentativ atunci când vorbim de românii din Harghita și Covasna, domnul Vasile Gotea.

Mâine vor fi alegeri la Forumul Românilor din zona Covasna, Harghita. Înțeleg, pe surse, că se va dori să vină cineva care nu este foarte cunoscut, dar este foarte agreat de câțiva lideri maghiari. Ce ne puteți spune despre acest lucru?

În primul rând, forumul este al românilor din  vasile-goteaHarghita, Covasna și Mureș, și m se pare un fapt normal ca forumul să nu fie agreat de către partea maghiară din cele trei județe. Mi se pare corect pentru că forumul întotdeauna a luat atitudine vizavi de ceea ce se întâmplă în cele trei județe, Harghita, Covasna și Mureș, deci vizavi de comportamentul maghiarilor, adică practic a conducătorilor maghiar, care de foarte multe ori încalcă orice lege iar autoritățile române, cum se spune „stau cu mâna în sân” și îi lasă să facă ce vor, ba mai mult, le mai acordă și niște portițe pentru niște doleanțe de ale lor. Deci, acest forum, practic a fost creat prima dată în Covasna și Harghita tocmai cu scopul de a întoarce balanța spre partea românească, pentru că noi suntem români și trăim în România. Noi suntem minoritari aici în cele două județe, pe urmă a aderat și județul Mureș, numai că la ei problemele nu sunt chiar așa ca în județele Harghita și Covasna, asta este o altă problemă.
Vizavi de alegerile care vor fi mâine, eu aș dori ca la conducerea forumului să fie o persoană cunoscută și o persoană influentă. O persoană care să nu fie intimidată de anumite voci, în special din conducerea județului, care, bineînțeles, sunt maghiari. Deci să fie o persoană cu verticalitate și o persoană care să respecte legea și să strige întotdeauna când maghiarii „o mai cotesc” la stânga sau la dreapta cu sprijinul nemijlocit al autorităților centrale române de la București.
La aceste alegeri noi trebuie ca să pledăm ca să fie o persoană cunoscută. Să nu fie o persoană necunoscută, pentru că dacă este o persoană necunoscută cine știe cum se intimidează sau nu se intimidează. E bine să fie o persoană cunoscută. E bine să fie, după părerea mea, ori să fie realegerea domnului profesor Sabău, și atunci trebuie să se umble la statut măcar încă pe un an și pe urmă modificat statutul, sau dacă nu i s-ar prelungi măcar cu un an, acum la început, mandatul domnului profesor, atunci să fie aleasă o persoană cunoscută și o persană cu influență.

Dumneavoastră, fiind în această zonă în care luptați din poziția de minoritar, simțiți că sunt interese și grupuri de interese care ar vrea ca forumul românilor să dispară?

Sută la sută! Pentru că se simte. Pentru că întotdeauna când  forumul ia o hotărâre, ei semnalează rapid, și în presa lor, și peste tot. Pe ei forumul îi deranjează, dar forumul nu și-a făcut datoria ca lumea, pentru că acele comunicate de presă care s-au făcut, s-au făcut mai mult festiviste și nu s-au făcut strict la obiect. Cel mai bun exemplu este cel de acum cu UDMR-ul la guvernare și cu statutul maghiarilor ș.a.m.d. Forumul, într-adevăr, a publicat un comunicat de presă, dar comunicatul de presă e publicat la modul general, atât, numai cu statutul maghiarilor. Nicidecum în comunicatul de presă care a fost emis de la forum nu se amintește de cererile pe care le-au făcut ei, vizavi de pragul de atâta la sută, și așa mai departe. De aceea acest forum trebuie să se implice  de acum ca lumea și concret, nu numai la general. Iar ca să se poată face treaba asta, la conducerea forumului trebuie să fie o persoană influentă și o persoană căreia nu îi este frică.

În final, ce transmiteți dumneavoastră forumiștilor și românilor minoritari din Harghita, Covasna și Mureș?

Le transmit ca la aceste alegeri, practic am spus și mai înainte, dacă nu găsim un om cunoscut care să preia președinția forumului, să mai acordăm încă un an domnului profesor Sabău, timp în care trebuie să umblăm la statut și să scoatem din statut ca prin rotație, din trei în trei ani, la conducerea forumului președintele trebuie să fie, prin rotație din cele trei județe.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *