Garda Națională de Mediu – istoric

0

Articol disponibil în: Română

Garda Națională de Mediu (GNM) este o agenție guvernamentală din România, aflată în subordinea Ministerului Mediului. Controlează activitățile cu impact asupra mediului înconjurător, și aplică sancțiuni contravenționale prevăzute de legislația în domeniul protecției mediului.

In ceea ce priveste istoricul acestei institutii, reamintim ca Garda Naţională de Mediu a funcţionat din anul 2003 în baza Hotărârii de Guvern 440, care prevedea existenta a opt comisariate regionale – instituţii cu personalitate juridică a căror structură organizatorică includea 41 de comisariate judeţene, comisariatul Bucureşti şi Comisariatul rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.Ulterior, prin adoptarea de catre Guvern a HG 1224, cele opt comisariate regionale ale Gărzii Naţionale de Mediu au fost desfiinţate, iar normele de aplicare a legii şi rapoartele de inspecţie au fost de asemenea modificate.

In perioada anterioara, Garda Nationala de Mediu, condusa de catre Comisarul General cu rang de Secretar de Stat, Silvian Ionescu, pe langa activitatile curente despre care presa a fost sistematic informata, s-a remarcat prin organizarea, la Sibiu, Conferintei Internationale IMPEL (The European Union Network for the Implementation and Enforcement of Environmental Law) .

Tema conferintei din 2009 de la Sibiu a fost „Conference on implementation and enforcement of environmental legislation; Working together for a better environment”. 

Un alt obiectiv important al GNM in perioada precedenta a fost cel care a rezultat ca urmare a aplicarii Directivei Uniunii Europene 1999/31/CE privind depozitarea deşeurilor. Astfel, in colaborare cu Directia Generala Mediu si Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Garda Nationala de Mediu a elaborat Procedura de control privind depozitele de deşeuri care au avut termen de sistare/închidere 16 iulie 2009.

O alta actiune cu impact major asupra starii de normalitate a mediului a fost reprezentata, si continua sa o reprezinte, situatia conformarii depozitelor de deşeuri petroliere (bataluri) .

Un interes deoasebit a prezentat in cursul perioadei anterioare finalizarea dezvoltarii teritoriale a retelei de voluntari de mediu. 

Actiunea de voluntariat de mediu este reglementata de Ordinul nr. 439 din 21 mai 2002,prin acceptarea de agenţi ecologi voluntari şi încheierea contractului de voluntariat de către comisariatele regionale ale Gărzii Naţionale de Mediu la nivelul fiecărui comisariat judeţean din subordine.


Sursa: StiriNationale.eu

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy