2017 június 26- a Kábítószerrel Való Visszaélés És Az Illegális Kereskedelem Elleni Harc Napja

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

A törvénytelen kábítószer fogyasztás és – kereskedelem a társadalom egyik nagy problémái közé tartozik, hatalmas károkat okozva az emberek egészségében és jólétében.

1987 december 7-én az ENSZ közgyűlése eldöntötte, hogy június 26-a legyen a Kábítószerrel Való Visszaélés És Az Illegális Kereskedelem Elleni Harc Napja, amellyel az ENSZ, a tagországok közti együttműködés eredményeként egy kábítószerfogyasztás- mentes társadalom elérését tűzte ki célul.

A Kábítószerrel Való Visszaélés És Az Illegális Kereskedelem Elleni Harc Napja témája „Hallgasd meg a gyermekeket és a fiatalokat, ez az első lépés az egészséges és biztonságos növekedésükhöz”, jelmondata „Elsősorban HALLGASS MEG”.

A tájékoztató- nevelő kampány támogatást nyújt a drogfogyasztás megelőzésében, ilyen módon egy jó befektetés a gyermekek, a fiatalok, a családok és közösségek jólétébe, amelyekbe ezek tartoznak, kiemelve egy éber és felelősségteljes hozzáállás fontosságát a felnőttek: szülők, tanárok, a megelőző személyzet részéről, akik bátorítják közösségeink fiataljait egy drogmentes életre.

Az illegális drogok veszélyeztetik az emberek egészségét és jólétét.

Évente 200.000 ember hal meg kábítószer túladagolásban.

A kábítószer nem csak fogyasztókat érinti, hanem nagy nehézségeket is szenvedést okoz ezek családjaiban is.

A kábítószerfogyasztás okozta zavarok aláássák a közeli emberekkel való kapcsolatokat, megrontják a családi életet és tönkreteszik a gyerekek és fiatalok tanulási és munkavállalási lehetőségeit, hatásuk érződik a közösségen, az igazságszolgáltatásban és a társadalom egészében.

Románia azon európai országok egyike, ahol alacsony a drogfogyasztás, a legtöbb kábítószerféle esetében alacsony a fogyasztás.

Leggyakrabban fogyasztott a cannabis és az újfajta pszichoaktív szerek, a legkönnyebben hozzáférhetők a 16 évesek szerint.

Legújabb kimutatások szerint a 16 évesek 8,1%-a kipróbálta a cannabist, 6,1% az utóbbi egy évben, 2,9% az utóbbi hónapban szívott marihuánát vagy hasist.

A diákok 1,4%-a 13 éves korban vagy ennél korábban kezdte a cannabis fogyasztását.

A 16 éves tanulók 5,1%-a próbált ki pszichoaktív szereket, 3,1%-uk a közelmúltban.

A leggyakoribb pszichoaktív szerek a különböző fűkeverékek, melyeket elszívnak és kábítószerhez hasonló hatásuk van, a serdülők 2,7%-a próbálta ki.

2015-ben országos viszonylatban 21-re tehető a kábítószer fogyasztáshoz köthető halálesetek száma, ebből 18 férfi és 3 nő az áldozat. Életkoruk 44 évig terjed, többségük 25-29 éves korosztályból való.

Kulcs üzenetek

  • az erős szülő- gyermek kapcsolat odafigyelésre, meghallgatásra és szeretetre alapszik.
  • az első lépés egy jó gyermek- tanár kapcsolathoz a figyelem, meghallgatás és empátia.
  • az első lépés a kockázatos magatartást megelőző szolgálatok személyzete számára a figyelem, meghallgatás, empátia.
  • mindenkinek részt kell vennie a fiatalok veszélyes szerektől való megvédésében

Forrás: DSP Neamt; ZPN

 

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy