Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

300.000 aláírás gyúlt össze a Minority SafePackpolgári kezdeményezés támogatására

 

 

Szerdán az RMDSZ iktatta a Belügyminisztériumhoz tartozó Országos Lakosság-nyilvántartási és Adatbázis-kezelői Igazgatóságnál a Minority Safepack európai polgári mozgalom kezdeményezés romániai aláírásait. Kelemen Hunor, a Szövetség elnöke, a polgári kezdeményező bizottság helyettes képviselője szerint a következő három hónapban nem születik politikai döntés, mert ebben az időszakban a nemzeti hatóság a kötelező adminisztratív vizsgálatot hajtja végre.

hir_9370

Az RMDSZ elnöke úgy véli, a Minority SafePack-et érintő érdemi vitára, döntésre a jövő évi parlamenti választást követően kerül majd sor az Európai Parlamentben és Bizottságban. A kezdeményezők szerepe most az, hogy a tagállamok államfőit és kormányait meggyőzzék, az MSPI nem a többségi társadalmak ellen irányul.

„A mi kezdeményezésünk nem a tagállamok ellen irányul. Nem akarja az Európai Uniót szétverni, ellenkezőleg: erősíteni akarja azt. Ha ötvenmillió európai polgár szolidáris a többséggel, akkor a tagállamok sikeresebbek lesznek. Összeurópai érdek, hogy Európa ne legyen megosztott, hogy ne létezzen a boldogabb nyugat és a kevésbé boldog kelet, ahol a kommunizmus örökségét az őshonos kisebbségek mindmáig viselik”, mondta az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor.

A román államfő viszonyulását nem lehet előre tudni, de bizonyosan nagyon fontos szerepe lesz akkor, amikor a kezdeményezés az ET asztalára kerül.

Az aláírásokat az RMDSZ parlamenti képviselői és szenátorai jelenlétében iktatták, a szövetségi elnök ismételten köszönetet mondott a magyar embereknek, a történelmi magyar egyházaknak, illetve a Szövetség helyi és megyei szervezeteinek, hogy segítették és támogatták a kezdeményezést.

A FUEN elnöke, Vincze Loránt elmondta: az aláírások benyújtásának folyamatát azért kezdték Bukarestben, mert a Minority SafePack kezdeményezés innen indult, Romániából, azáltal, hogy az erdélyi magyarság, az RMDSZ európai szinten kifejezte az őshonos kisebbségek elvárásait. A FUEN vezetője hozzátette: a nemzeti hatóságoknak három hónap áll rendelkezésére, hogy igazolják az aláírások hitelességét. A FUEN elnöke kifejtette: feladatuknak tekintik, hogy minél szélesebb körben ismertessék a Minority SafePacket Európában.

„Az a cél, hogy kormányoknak, parlamenteknek mutassuk be, hogy miről szól a kezdeményezés: nem kíván elvenni semmit a tagállamoktól, épp ellenkezőleg, az európai értékeket erősíti, és hozzá kíván tenni az Európai Unióhoz. Azt kívánjuk, hogy a nyelvi és kulturális sokszínűség elismerést nyerjen Európában, hogy szülessenek olyan intézkedések, amelyek hosszú távon biztosítják a közösségek fennmaradását” – fogalmazott Vincze Loránt.

opel


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.