Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

A Hargita megyei adminisztráció belekeveredik a magyarországi választásokba?

 

 

Egy olvasónktól érkezett szerkesztőségünkbe egy üzenet. Nem vagyunk nyomozószerv, de amit ez a személy közölt velünk, azt még mások is mondták nekünk, talán felébred a román állam valamely intézménye, amelyik nem a magyarországi választásokkal van elfoglalva és ellenőrzi, amit ez az egyén mondott:

Jó napot kívánok kedves Ziar Harghita szerkesztők.

semnaturi

Csíkszereda város polgáraként szeretnék a tudomásukra hozni két aspektust, amelyek felkeltették a figyelmemet a magyar politikai pártok által (RMDSZ, MPP, EMNP) a magyarországi választások és a „Minority Safe Pack” polgári kezdeményezés támogatására történő aláírásgyűjtés érdekében tett lépéseivel kapcsolatban.

Az első aspektus, amire szeretném a figyelmet irányítani, az az, hogy az önkormányzati képviselők milyen módon járulnak hozzá a magyar állampolgársággal is rendelkező magyar nemzetiségű, a szomszédos országban esedékes választásokon szavazati joggal rendelkező személyek szavazatainak gyűjtéséhez. Ebben az értelemben polgármesterek, alpolgármesterek és helyi tanácsosok logisztikai támogatást nyújtanak a szavazatok gyűjtésében, polgármesteri hivatalokban, iskolákban, kereskedelmi helyiségekben (bárokban, falusi üzletekben) biztosítva teret a szavazóurnáknak. Felteszem a kérdést, mennyire törvényesek ezek a lépések, és mennyire jogszerű ez az egész szavazási procedúra. Ugyanakkor kétségeim vannak a szavazási procedúra átláthatóságát és a választási eredmények helyességét illetően.

material-electoral-unaria4

A második aspektus a „Minority Safe Pack”polgári kezdeményezés támogatására történő aláírásgyűjtési procedúra törvényességével kapcsolatos. 2018 március 29.-én a projekt kezdeményezői világgá kürtölték, hogy összegyűlt az egymillió aláírás. Valójában a magyar nemzetiségű román állampolgárok, akik kitöltötték a formanyomtatványokat, amelyekkel egyetértettek a „Minority Safe Pack” támogatásával, a két személyi adatkezelő (RMDSZ és Eurotrans) rendelkezésére bocsátottak olyan adatokat, amelyek feldolgozására az Országos Személyiadat Feldolgozó Hatóság honlapján közzétett adatok alapján, nincs felhatalmazásuk.

Vajon tényleg nem veszi észre senki ezeket a jogsértéseket? Tényleg mindenki azt tesz, amit akar ebben az országban? Helyénvaló-e az önkormányzat képviselői részéről (hivatalos minőségben) beavatkozni egy másik állam belügyeibe? Normális ön szerint, hogy a falusi kocsmában szavazzon vagy egy urnává rögtönzött kartondobozba dobja szavazólapját? Mely protokoll alapján szolgáltatja ki a két adatkezelő a személyes adatokat egy másik államnak?

Köszönöm a rám szánt idejét és önökön keresztül jussanak el a Ziar Harghita olvasóihoz mindezek a felvetések.

Jó napot.                                                                                            

U.I. Tőke Ervin helyi tanácsos FB oldalán meg lehet nézni, hogyan történik a szavazás a XXI. században
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük