Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

„Nagy csatát tudhatunk magunk mögött, kulcsfontosságú győzelmet arattunk, megvan az esélyünk, hogy megvédjük Magyarországot”

 

Orbán Viktor miniszterelnök megszerezte harmadik egymást követő mandátumát: a Fidesz kétharmados parlamenti többséggel rendelkezik, a választási hatóságok szerint 199-ből 133 képviselői mandátumot szereztek meg. A nacionalista Jobbiknak 26 képviselője lesz a jövő parlamentben, a szocialistáknak pedig csak 20- írja az agerpres.ro.

A választáson, ahová 7,9 millió polgárt vártak a Parlament 199 tagjának és ugyanakkor a miniszterelnök hallgatólagos megválasztására, a részvétel közel 70%-os volt. A szavazás hivatalosan helyi idő szerint 19:00 órakor fejeződött be, de egyes szavazókörök programját meghosszabbították, hogy a sorbanállók leadhassák voksukat. Vasárnap Orbán Viktor, miután szavazott, megígérte, hogy küzdeni fog Magyarországért. Azt mondta, az EU nem Brüsszelben, hanem Berlinben, Budapesten, Prágában és Bukarestben van.

„Egy ilyen eredmény elérése után emlékezni kell a régi közmondásra:”Légy szerény, mert most már van rá okod”. Országunk még nem jutott el oda, ahová akart, de a választott cél felé tartó úton halad. Ezen az úton haladunk tovább együtt. Nyertünk. Magyarország fontos győzelmet aratott. A szavazók nagy száma minden kétséget kizár”, mondta Orbán.

Az ellenzéki pártok attól tartottak, hogy a „szupertöbbség” lehetővé teszi a miniszterelnök számára, hogy folytassa offenzíváját a civil szervezetekkel szemben, amelyeket az állam érdekeivel szembeni tevékenységgel vádol. Orbán azzal vádolja az ellenzéket, hogy az ENSZ-el, az EU-val és Soros György Milliárdossal kollaborál, hogy Magyarországot „a bevándorlók országává” tegye.

Az MSZP vezetősége lemondott a Fidesz vasárnapi választásokon elért győzelmét követően. „Felelősnek érezzük magunkat a történtekért, felismertük a szavazók döntését”- mondta a szociáldemokrata támogatóknak és újságíróknak Molnár Gyula szocialista vezető.

Vona Gábor, a nacionalista Jobbik párt vezetője is bejelentette lemondását a választási eredményeket követően.

„A Jobbiknak nem sikerült elérnie kitűzött célját a választások megnyerésével, illetve a kormányváltással kapcsolatban”, nyilatkozta Vona. „A Fidesz nyert. Ismét nyert”, ismerte el egy sajtókonferencián. „Ezennel lemondok. Holnap a Jobbik tanácsa megbeszéli a jövőbeni célkitűzéseket. (…) Szerettük volna, ha a nagy szavazati részvétel más eredményhez vezetett volna, de így döntött a nép”, tette hozzá a nacionalista vezető.

A miniszterelnök megköszönte a lengyel vezetőknek a támogatást. Győzelméhez elsőként Marine Le Pen, a szélső jobboldali Francia Nemzeti Fórum elnöke gratulált, jegyzi meg a Reuters.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.