Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Mihai Tudose miniszterelnök figyelmeztetései a magyar pártok által hétfőn aláírt állásfoglalásával kapcsolatban

 

 

A magyar pártok hivatalos autonómiakövetelése az ún. székelyföld számára, állásfoglalásra késztette Mihai Tudose kormányfőt. A Realitatea TV egyik adásában a miniszterelnök azt nyilatkozta: Ilyen típusú autonómia a székelyek számára szóba sem jöhet.

mihai-tudose-premier

Arra a kérdésre mit gondol a magyar vezetők autonómiával kapcsolatos lépéseiről és követeléseiről, azt válaszolta, hogy Románia egy részének területi autonómiája szóba sem jöhet.

Románként és miniszterelnökként határozottan elutasítok Románia egy részére vonatkozó bármely párbeszédet. Ez az ország Alkotmányának megsértését jelentené, amely Alkotmány már az első bekezdéstől garantálja a román állam egységét és oszthatatlanságát. Székelyföld autonómiájával kapcsolatos viták kívül esnek a törvényen és nem érdemes figyelmet fordítani rájuk. Mindezek a viták Románia egységének destabilizálását célozzák a Centenárium évében.

A kormányfő kijelentése a székely zászló Hargita, Kovászna és Maros megye intézményeire történő kifüggesztésével kapcsolatban, meglehetősen éles volt: Világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is. Szó sem lehet ilyen típusú autonómiáról a székelyek részére.

Másnap Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke már nem bírta türtőztetni magát, kommentálta és felelőtlennek, pozíciójához méltatlannak minősítette Mihai Tudose szavait.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.