Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

„Kevés szóval” a Nagy Egyesülés Centenáriumáról

 

„Kevés szóval” címen a Nagy Egyesülés centenáriumának szentelt, első világháborús levelezőlapokból nyílt vándorkiállítás csütörtökön Csíkszeredában, a megyeháza kiállítótermében, jegyzi az Agerpres.

A kiállítást a Hargita Megyei Tanfelügyelőség szervezte a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Egyetemi Kulturális Örökség Igazgatóságával, az egyetem történelmi múzeumával és a Hargita Megyei Prefektus Intézményével együttműködésben.

A kiállítás a legérdekesebb levelzőlapokat gyűjti egybe, amelyeket a csatatérre, vagy onnan küldtek a katonák, egy- egy csatát megelőzően ünnepek körül, vagy mielőtt a frontra távoztak volna, az üzenetek meghatóak.

Dr. Claudia Septimia Sabău, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem munkatársa elmondta, hogy a leggyakoribb levelzőlap egy színes kartondarab volt, amelyet a katonák nagyobb ünnepek alkalmával kaptak, hogy pár sort írjanak haza, a hadsereg fizette a postai küldés árát. „Legtöbbször ezek voltak a katonák legutolsó gondolatai, amelyeket az otthoniak olvashattak”, mondta dr. Claudia-Septimia Sabău.

Ezekhez a levelzőlapokhoz hozzáadódnak a „háborút, a frontéletet boldog katonákkal idillikusan ábrázoló”, az akkori hatóságok által propaganda céllal nyomtatott színes nyomtatványok.

Vannak valódi ritkaságszámba menő, egyedi, a katonák karikatúráit ábrázoló levelezőlapok is, illetve a módosabb katonák fényképét ábrázoló lapok. A feliratok románul, magyarul vagy németül szerepelnek a levelezőlapokon. Erdély 1914 augusztus 1- 1918 november 1 között 930.000 katonát küldött a frontra, a három előbbi nemzetiség soraiból.

Hargita megye prefektusa, Jean Adrian Andrei a katonák átéléseiről és érzéseiről beszélt, akik „a repkedő golyók, az őket körülvevő sebesült bajtársak között arra gondoltak, vajon megérik- e, hogy hazatérjenek szeretteikhez” és a közös történelem tiszteletére buzdított.

Cristinel Glodeanu megyei főtanfelügyelő-helyettes kiemelte, hogy kötelességünk ismerni a történelmet, hogy együtt építhessük a jövőt.

A kiállítás szeptember 9-éig látogatható.

Forrás: Agerpres

opel


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.