Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Magyarország a Fekete- tengerből kiaknázott földgázt fog importálni

 

 

Magyarország hamarosan aláírja azt a 15 éves szerződést, amely lehetővé teszi számára, hogy Romániából importálja évi földgázszükségeltének a felét, a szállítás már 2022 után megkezdődhet, nyilatkozta pénteken Orbán Viktor miniszterelnök, számol be a Reuters.

BELGAIMAGE-96776402-1100x715

Orbán Viktor sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy három magyar vállalat nyerte meg a romániai földgázra kiírt licitet, de nem közölte a vállalatok nevét.

„Hamarosan aláírunk egy olyan megállapodást, amely lehetővé teszi számunkra, hogy több mint négymilliárd köbméter földgázt importáljunk Romániából az elkövetkező 15 évben” – mondta Orbán. “Az orosz monopólium véget ér Magyarországon, mert képesek leszünk fedezni más forrásokból a behozatal több mint felét, ebben az esetben Romániából” – tette hozzá a magyar miniszterelnök.

Sürgős magyarázatot kérünk a román külügyminisztertől a BRUA gázvezetékkel és a Magyarországgal kötött HOMÁLYOS megállapodásokról!- közli a CNMR- Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció egy sajtóközleményben.

„Teodor Meleșcanu külügyminiszter úrtól és további szakminiszterektől kérünk sürgős magyarázatot és átláthatóságot a BRUA földgázvezetékkel és a Magyarországgal kötött megállapodással kapcsolatosan:

  1. Románia és Magyarország közti, a földgázforrások kiaknázására irányuló megállapodás létéről vagy nem létéről kérünk magyarázatot;
  2. Amennyiben ilyen magállapodást írnak alá, egyértelmű pontosítást kérünk: a Magyarországnak szállítandó földgáz becsült vagy megállapított árára vonatkozóan; a földgáz kiaknázásához és értékesítését lehetővé tevő infrastruktúra beruházásainak pontos feltételeiről; bármely, a BRUA gázvezetékre vonatkozó, a román és magyar fél között létrejött megegyezéssel kapcsolatos részletekről.

A Román Külügyminisztérium és a Magyar Külügyminisztérium nyilatkozatai közti tisztázatlanságok nagyon veszélyesek és gyanakvásokat szülnek a román és magyar állam közti földgáz- kereskedelemre vonatkozó megegyezés feltételeivel kapcsolatban.

A magyarországi hivatalosságok, de az RMDSZ, MPP és az EMNP képviselőinek az elmúlt években és az elmúlt hónapokban gyakorolt, Romániát lejárató, a román állampolgárokat sértő kampányára való tekintettel jogosnak érezzük a témában folytatott megbeszélések teljes átláthatóságára vonatkozó határozott követelésünket a Kormány és a Külügyminisztérium irányába.

Emlékeztetjük a román hatóságokat, hogy a természeti erőforrások nem intézmények, hanem a polgárok tulajdona, és a CNMR gondosan felügyeli, hogy ezeket a legkedvezőbb és a román állam számára maximális profittal hasznosítsák, és ellenzünk bármely olyan megállapodást a magyar állammal, amely megkárosítaná a román polgárok érdekeit.”

„Teodor Meleșcanu megint hibázott! A BRUA körüli hebegés-habogás növeli a román külügyminiszter és a magyar állam közti, kevésbé átlátható kapcsolat körüli gyanút. Ilyen körülmények között nemcsak, hogy jogos, hanem kötelező a CNMR követelése a külügyminiszter felé, hogy sürgősen pontosítson bármely, a magyar állammal kötött egyezménnyel vagy megállapodással kapcsolatban”, nyilatkozta a CNMR elnöke, Alexandru Cumpănașu.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.