Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Az ENSZ Emberi Jogok Főbiztosa megismételte, hogy Orbán Viktort rasszistának tartja

 

Az ENSZ Emberi Jogok Főbiztosa úgy véli, Orbán Viktor miniszterelnök rasszista és idegengyűlölő, és nem kíván lemondani a közelmúltbeli nyilatkozatai miatt, ahogy Szijjártó Péter külügyminiszter a múlt héten erre megkérte – mondja a kedden nyilvánosságra hozott sajtóközleményben Zeid Raad al-Hussein.

12-14-2016zeidrights

„Újabban az idegengyűlölők és a rasszisták nem zavartatják magukat, köztük például Orbán Viktor sem, aki egyik február eleji beszédében hangsúlyozta, hogy ’nem akarnak összekeveredni másokkal’, emlékeztetett a főbiztos a magyar miniszterelnök szavaira, amelyekért az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának február 26-i találkozóján megnyitó beszédében kritizálta.

Hussein közleményében azt mondja: „Továbbra is fenntartom akkor elhangzott beszédem minden szavát”.

Orbán Viktor február 8-án, a Veszprémben tartott megyei városok közgyűlésén a miniszterelnök “nyilvánvalóan rasszista nyilatkozatot tett” – mondta Hussein. “Minden Afrikából, Ázsiából, a Közel-Keletről vagy Latin-Amerikából származó gyermeknek, nőnek vagy férfinek ez sértés. Számos országban széles körben elterjedt volt az az elgondolás, hogy az emberi fajok keveredése káros szennyezést eredményez, amit nem lehet kiirtani. De ez a korszak régen véget ért, vagy véget kellett volna érnie. Mindannyiunk számára szégyenletes az ilyen ötleteket egy modern és európai vezető szájából hallani – jelentette ki az ENSZ főbiztosa közleményében.

Zeid Raad al-Hussein szerint: “A legutóbbi népszámlálás szerint 1.264 afrikai és 10.559 ázsiai él egész Magyarország területén, és a jelek szerint a közel-keleti állampolgárok száma olyan kicsi, hogy nem szerepelt a népszámlálás adatai között. Orbán Viktor ilyen körülmények között azt mondja, hogy a muzulmánok és az afrikaiak olyan elemek, amelyek fenyegetik a magyar kultúrát “- mondta a sajtóközlemény.

A főbiztos szerint Orbán rasszista retorikája „egyre tévesebb téziseken alapul”. Éves mérlegelő beszédében a magyar miniszterelnök például azt állította, hogy az ENSZ Emberi Jogi főbiztosa kijelentette, hogy évekkel ezelőtt egy új emberfaj létrehozását tervelték ki, az ún. homo sorosensus-t”, mondja Hussein, aki még hozzáteszi: „Az ostrom mentalitás terjesztése a mai többségi társadalmakban, az etnopopulizmus jele”.

„Valóban rasszistának és idegengyűlölőnek neveztem Orbán Viktort, aki egyre autokratábbá válik, bár demokratikusan választották meg”- nyilatkozta az EBESZ főbiztosa, mondván, hogy emiatt a kijelentése miatt nem fog „azonnal lemondani”, ahogy azt Szijjártó Péter külügyminiszter kérte, mert itt az ideje szembenézni az „Orbán Viktor típusú zsarnokokkal”. A gyűlölet egy gyúlékony erő, és a ma Európájában nem győzhet ez az erő”, nyilatkozta Zeid Raad al-Hussein.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.