Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Klaus Iohannis úgy nyilatkozik, hogy még van egy „kis” olvasnivalója az alkotmánybíróság indoklásán

Klaus Iohannis elnök kedden bejelentette, hogy elolvasta az alkotmánybíróság Laura Codruta Kövesi leváltására vonatkozó indoklását, mondva, hogy még van egy kis olvasnivalója. Az államelnök azt mondta, hogy első olvasatra az indoklás több kérdést vet fel, mint ahányat tisztáz, írja a mediafax.ro.

„Olvastam az Alkotmánybíróság érvelését. Azért, hogy ne keletkezzen zavar a közszférában. Már a legelején elmondtam, hogy addig olvasom az indoklást, amíg jól megértem. Tehát még van egy kis olvasnivalónk, azonban az indoklást olvasva előjöttek olyan kérdések, amelyek miatt bizonyos lépéseket új fényben értékelek. A döntés és indoklás nagyon figyelmes első olvasása után aláhúznék két három kérdést. Azt mondanám, hogy ebben a szakaszban, elismerem, hogy az indoklás több kérdést felvet, mint ahányat tisztáz; de egy utólagos elmélyítés közelebb vihet az igazsághoz. Meglátjuk”, nyilatkozta kedden Klaus Iohannis elnök, a Velencei Bizottsággal való találkozása után.

Az államelnök azzal vádolja a Szociáldemokrata Pártot/PSD/, hogy korlátozni akarja az elnök hatalmát, hozzátéve, hogy az Alkotmánybíróság bírái is hasonlóképpen gondolkodnak.

„Megállapíthatjuk, hogy a PSD megpróbálja megnyirbálni az elnök hatalmát. Figyelem, egy párt, a Szociáldemokrata Párt, megpróbálja megnyirbálni Románia elnökének hatalmát. Miért? Mert Románia jelenlegi elnökének sok tekintetben eltér a véleménye a szocdemes parlamenti többségétől. Ezt akkor láthattuk először, amikor módosult az ANCOM törvény, folytatódott az igazságszolgáltatás törvénye kapcsán, amikor az elnök hatalma csökkent a korábbi jogálláshoz viszonyítva. Vajon ezeknek a törvényeknek a módosítása nem célozta az elnöki hatalom csökkentését is? Nyilvánvaló, hogy a PSD minden rendelkezésére álló eszközzel megpróbálja csökkenteni az elnök hatalmát. Sajnos az Alkotmánybíróság döntése ugyanezt a logikát követve csökkenti az elnök szerepét egy ügyész kinevezésében vagy leváltásában”, mondta Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis elnök azt is bejelentette kedden, hogy hajlandó egy vita keretében több kérdést is felvetni, amelyeket az Alkotmánybíróság érvelése hozott fel, mondván, hogy egy népszavazás „jelentheti a vita végét”, mondja továbbá az idézett hírforrás.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.