Moneda virtuală bitcoin a atins un nivel record de 1.200 de dolari

0

Articol disponibil în: Română

bitcoinMoneda virtuală bitcoin a atins vineri, 24 februarie, un nivel record de 1.200 de dolari, investitorii anticipând ca autoritățile americane de reglementare a sectorului financiar vor aproba pentru prima oară listarea la bursă a unui fond pentru bitcoin, relateaza Reuters. Din ce în ce mai multe firme încep să accepte această criptomonedă ca mijloc de plată, în schimbul de bunuri și servicii. La nivel global, în anul 2015, numărul de comercianți care acceptă Bitcoin a depășit 100 000.

Banca Națională a României (BNR) însă nu crede foarte mult în bitcoin și nu are vreo inițiativă pentru a adopta tehnologia Blockchain. Recent, specialiştii de la Cisco au susţinut că tehnologia Blockchain reprezintă una dintre cele mai importante concepte care vor marca următorii patru ani. Tehnologia Blockchain a început să fie însuşită de anumite instituţii bancare la nivel global. Astfel, în octombrie 2016, băncile Commonwealth Bank of Australia şi Wells Fargo & Co au anunţat utilizarea, în premieră, a tehnologiei Blockchain pentru reglarea unei operaţiuni de comerţ internaţional privind livrarea de bumbac din SUA către China, potrivit Reuters.

„Tehnologia de bitcoin se suprapune, practic, cu moneda virtuală. Noi, ca bancă centrală, nu credem foarte mult în bitcoin, pentru că nu e ceva palpabil. Personal, văd o suprapunere între tehnologia Blockchain şi moneda virtuală în sine. Alţii spun că e bine să luăm tehnologia şi o utilizăm la ce? Banca Centrală Europeană are şi ea reţineri, în sensul în care a spus ‘Ok, dar împingeţi-o puţin către partea de autorităţi care se ocupă cu combaterea spălării banilor în combaterea finanţării terorismului’. Adică, mesajul e: ‘Lăsaţi băncile centrale să meargă pe modelele pe care le cunosc şi pe care le pot controla permanent’. În momentul de faţă, nu avem vreo iniţiativă la nivelul băncii centrale de a adopta aceste tehnologii, pentru că nu le digerăm foarte bine. O să vedem, mai aşteptăm. Discuţii se poartă pe această temă”, a spus Avram, într-o conferinţă de specialitate, potrivit capital.ro.

Bitcoin este o monedă virtuală, o criptomonedă,  care poate fi creată, deținută și tranzacționată doar în sistem electronic. De asemenea, bitcoin este o monedă descentralizată, nu este controlată de o autoritate centrală sau de o bancă națională, ceea ce înseamnă că deținătorii de bitcoin nu sunt afectați de politicile monetare sau de faptul că ar putea rămâne fără economii în urma unei naționalizări financiare. Bitcoin este o monedă criptată, fiecare „coin” are o cheie privată, un cod secret cunoscut doar de individul care a creat-o. Doar deținătorul cheii private a bitcoin-ului respectiv poate utiliza acele fonduri și trebuie să confirme că tranzacția este acceptată printr-o semnătură generată matematic. Bitcoin nu este doar o valută, ci și o modalitate de plată. Bitcoin-ul poate fi creat și tranzacționat la viteze mari și costuri reduse în aceeași rețea. Toate tranzacțiile sunt apoi detaliate în Blockchain care sunt accesibile oricui.

Cu toate acestea,  în pofida posibilelor câștiguri ridicate, a corelației scăzute cu alte monede și active, a scăderii volatilității și a creșterii lichidităților, deocamdată există puține dovezi că majoritatea investitorilor mari se gândesc să facă plasamente în moneda virtuală.
„Bitcoin nu este suficient de lichidă pentru a ne gândi la ea. Administrăm miliarde și miliarde de dolari, trebuie să intrăm pe piața respectivă și să tranzacționăm sute de milioane de dolari odată și nu cred că este posibil.”, a spus Paul Lambert, manager de fonduri și director pentru investiții valutare la firma Insight din Londra, citat de banknews.ro.


Sursa: ZPN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy