Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Magyar Mikulás román pénzen

 

December 5-én izgalommal várjuk mindannyian a gyermekekkel együtt a Mikulást, aki nem érkezik olyan sok ajándékkal, mint az Angyal, de gyakorlatilag Ő nyitja meg a téli ünnepek sorát.

file_cbfa080eed54bc

Mint ahogy civilizált városhoz illik, a csíkszeredai központi parkban is Mikulásváró eseményre került sor.

Mint ahogy magát a XXI. századinak tartó civilizált városhoz nem illik, a szervezők elfelejtették, hogy a hallgatóságban olyan gyerekek is vannak, akik nem értik vagy nem beszélik a magyar nyelvet, ily módon már sokadszorra nem érthették a hozzájuk intézett szavakat.

Nagyon nehéz a Ráduly Róbert lejárt és bűnöző személyiségű, vagy perestársa, Szőke Domokos alpolgármester által vezetett Csíkszeredai Polgármesteri Hivatalnak megérteni, hogy politikai harcuknak és szűk látókörű megközelítésüknek nem kellene kihatnia a gyerekekre.

Ha az RMDSZ és a megye vezetői nem értik meg, hogy a Mikulás se nem magyar, se nem román, se nem roma, legalább azt várjuk el, hogy legyen bennük annyi jóérzés, hogy az eseményen jelenlevő román gyerekekhez és szüleikhez is szóljanak. Szégyenletes dolog, hogy ez nem történt meg, ami a szervezők inkább középkori, megrekedt mentalitására utal, mint egy 2017-es gondolkodásra.

És jogosan kérdezzük, hogy a felelős intézmények miért nem tesznek valamit ezzel kapcsolatban? Halló, prefektus úr? Már hányadszor fordul ez elő? Másrészt azt kérdezzük, hogyhogy egy szülő sem észrevételezi ezeket az aspektusokat az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, az Ügyészségen?

A közpénznek nincs nemzetisége.

Hallja, Ráduly úr?

D.E.

 

 
11 comentarii la “Magyar Mikulás román pénzen

 1. Hans Hedrich

  De acord ca nimeni nu trebuie exclus, ignorat, discriminat. Da se sesizeze CNCD!

  Fara a lua apararea unor eventuali discriminatori, asemenea atitudine reda in oglinda 100% ignorarea sistematica a maghiarilor in spatiul public clujean, partial targumuresean etc. Romanii sunt PE pozitia de forta Si au impus monopolul propriei limbi ca limba oficiala. De aici discriminarea structurala a maghiarei fata de romana in Ardeal – si eventuala reactie in oglinda a unor autoritati din m.ciuc.
  Doar ca ignorarea maghiarei la cluj Si TG MS Si chiar la m.ciuc nu e considerata discriminatorie, in schimb discriminarea romanei da.

  Nu in ultimul rand: DC vreti sa dati dovada die respect fata de comunitatea maghiara in mijllocul careia v-ati instalat,
  1. nu ii etichetati pe alesii locali ca PENALI si EXPIRATI, atata timp cat nu puteti proba asta.
  2. nu mai repetati prostia cu “banii romanesti” pt ca si ungurii platesc impozite,
  3. aveti grija mare sa nu va contraziceti flagrant – pt ca vorbiti de bani romanesti dupa care conchideti ca banii nu au etnie.
  4. cititi, cautati pe net info consistente despre secui si secuime ca sa intelegeti incetisor comunitatea care VA da adapost Si PE care alegeti constient s-o jigniti.
  Atentie la trufie!

  Válasz
  1. Eugen Pivniceru

   Domnule draga
   Imi cer scuze că vă REAMINTESC dar trăim in ROMANIA …si da, vorbim ROMANESTE și e limba oficiala a acestui stat. Daca maghiarii se simt discriminati as vrea sa iasa in fata si sa detalieze situatiile de acest gen…pentru ca eu nu cred ca dacă in Ungaria un cetatean ungur semnala faptul ca in centrul orasului Szeged sau Gyor Mos Nicolae ofera cadouri copiilor romani in timp ce al lui, ungur, este ignorat se punea problema #de a se afla pe pozitie de forta#. În schimb pot afirma că daca romanii se aflau pe o astfel de pozitie sau cel putin uzitau de ea ..acest schimb de replici sigur nu mai aveau loc…
   2. Chiar si romanii plătesc impozite și ghici ce copii acestor locuitori si ei înșiși nu sunt contabilizați nicăieri …numai la sumele ce sunt datorate visteriei orașului…
   3. Probabil vroiau să le reaminteasca edililor maghiari că sunt bani romanesti că daca traiam in Ungaria erau ungurești…bine măcar ca nu se comporta cu ei ca si cu romanii din aceasta zona ca am fi fost singurul oras din lume fara coruptie in randul administratiei publice locale …
   4. Serios, domnule dragă, ne dați adăpost? nu stiam ca suntem animale care au nevoie de un acoperiș deasupra capului….
   Oricum aceste argumente nu va fac cinste nici dumneavoastră și nici comunității maghiare conlocuitoare din Miercurea Ciuc.

   Válasz
  2. Horia Pop

   Hans Heidrich In ROMANIA nu poti vorbi de “comunitatea care va da adapost”….si in acelasi timp sa inchei cu “Atentie la trufie “…asa ca mai usor cu observatile: respectul trebuie sa fie reciproc ….pe cel al secuilor ,de ex din vconducerea acestei primarii ,nu-l prea observ !

   Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.