Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Magas szintű reakciót váltott ki a ZiarHarghita.Ro cikke

 

 

Szombaton, június 9-én megjelent cikkünk felkeltette egy parlamenti képviselő érdeklődését, aki elhatározta, hogy ellenőrzi a helyzetet és orvosolja a magyar politikusok által keltett és az iskolákban a tanárok közvetítésével terjesztett problémákat.

Marius Pașcan, PMP képviselő interpellációt intézett Valentin Popa oktatásügyi miniszterhez, amelyben magyarázatot és választ kér az „etnikailag tiszta” oktatási intézményekben történő, elferdített, románellenes történelemoktatással kapcsolatban.

Marius Pașcan felháborodásának adott hangot a tanárok gesztusával kapcsolatban, elfogadhatatlannak minősítve a történteket: „Vagyis pont a tanügyi káderek cinkosai a szeparatista és etnikai megosztási politikának, a magyar politikusok üzeneteinek továbbadói és közvetítői az iskolákban. Íme egy példa és érv a magyar politikusok mozgósítási erőfeszítéseinek magyarázatára, hogy a román diákokat elválasszák a magyar diákoktól az óvodától a felsőoktatásig”.

Végezetül a PMP képviselője felkéri az oktatási minisztert, hogy teljesítse kötelességét és sürgős ellenőrzést rendeljen el az érintett „etnikailag tiszta” oktatási intézményben, hogy ellenőrizzék, milyen tankönyvek és iskolai tanterv alapján történik az oktatás folyamata. A román képviselő azt is követeli, hogy amennyiben Magyarországról származó történelem tankönyveket találnak, amelyeknek semmi köze a hivatalos tantervhez, sürgősen tájékoztassák és felhívja a figyelmet, hogy a jelenlegi kormány és az RMDSZ közti partnerség semmilyen módon se befolyásolja a Hargita megyei iskolában esedékes ellenőrzést.
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.