Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Kürtőskalács- Édes ízek fesztiválja, Sepsiszentgyörgy

 

 

Több mint tízméteres kürtőskalács, finom székelyföldi édességek, vásári játékok, korabeli hangulat és reméljük, jó idő várják az érdeklődőket szeptember 29-e és október 1-je között Sepsiszentgyörgyön a Kürtőskalács- Édes ízek fesztiválján.

Tizenhárom kürtőskalácssütő cég nevezett be Hargita, Maros és Kovászna megyéből a székelyföldi kürtőskalács fesztivál versenyére, ez alkalommal nemcsak árusítanak, hanem szombaton és vasárnap délelőtt összemérik tudásukat, első nap klasszikus kürtőskalácsot kell sütniük, második nap a székely hagyományos ünnepi süteményt kell újragondolni.

„A Turizmus évének az is a célja, hogy láthatóvá tegyük Székelyföld idegenforgalmi, gasztronómiai kínálatát, az ilyen típusú fesztiváljaink ezt a célt segítik”- emelte ki keddi sajtótájékoztatóján Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke.

A fesztiválon tíz csapat vesz részt a palacsintasütő versenyen és több mint húsz székelyföldi borvizet lehet megkóstolni. A rajzversenyre 431 alkotás érkezett be.

Nem hivatalos rekordkísérletre készül az óriáskenyereiről is híres Diószegi László, aki ezúttal a farkaslaki Kovács kürtőskalácssütő céggel szövetkezik, az alapanyagot a Gyermelyi biztosítja. Várhatóan húszan dolgoznak majd, hogy elkészüljön az óriás kürtőskalács. Diószegi szerint nem is a tészta meggyúrása, hanem az egyenletes sütéshez szükséges parázs biztosítása a nagyobb kihívás. Az a cél, hogy az emberek magukénak érezzék a székelyföldi kürtőskalács fesztivált, de ha jól sikerül a rekordkísérlet, jövőre hitelesíteni szeretnék, jegyezte meg a sepsiszentgyörgyi vállalkozó. A nem hivatalos rekordkísérletre szombaton 15 órakor kerül sor.

A fesztiválon elkészült kalácsot nem helyben osztják szét, hanem a vasárnapi Sepsi Osk – Steaua brassói mérkőzésen méltóképpen megvendégelve a bukaresti szurkolókat, mondta el Diószegi László.

Szabó Zoltán, Kanadában élő, sepsiszentgyörgyi származású sommelier, a zsűri tiszteletbeli tagja arra mutatott rá, hogy nemcsak ízében, de vizuálisan is rendkívül érdekes sütemény a kürtőskalács, érdekes követni azt is, ahogyan elkészítik, ráadásul nagyon jól lehet borral párosítani. A dorongos süteményt egyébként Torontóban is lehet kapni.

Imreh-Marton István, a Kovászna Megyei Művelődési Központ igazgatója elmondta, a boldog békeidőket választották a fesztivál témájának, sok apró mozzanat – vásári rikkancs, térzene, postahivatal, családi fotográfusműhely – idézi majd fel a 19. század végi, 20. század eleji korszakot, amely a térség egyik legvirágzóbb időszakának számít. A boldog békeidők világa azért is köthető a Kürtőskalács – édes ízek fesztiváljához, mert ebben az időszakban kezdik meg működésüket az első erdélyi cukorgyárak, köztük a legjelentősebb, a botfalusi, és ekkortól terjed el szélesebb körben a kürtőskalács cukormázas borítása is – tette hozzá Szőts Papp Zsuzsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ munkatársa. Szombaton és vasárnap, 10-17 óra között gyerekfoglalkozásokat tartanak, amelyeket Játékok a kredencből név alatt szerveznek meg közösen Gyulafehérvári Caritas Szociális Gondozás Ágazata és Ispiláng egyesülettel.

Program:

Péntek, szeptember 29.

18:30 – Tisztás néptáncegyüttes, Kézdiszentkereszt

19:00 Cununa Carpaților néptáncegyüttes, Bodzaforduló

19:30 Perkő néptáncegyüttes, Kézdiszentlélek

Szombat, szeptember 30.

10:00 Koncert – Rétyi Kováts András Fúvószenekar

12:00 Verseny – Az Év székelyföldi kürtőskalácsa

15:00 Nem hivatalos rekordkísérlet – A világ leghosszabb kürtőskalácsa

19:00 Koncert – Zöldi Lara, a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola diákja

19:30 Eredményhirdetés – Az Év székelyföldi kürtőskalácsa

20:00 Koncert – Takács Nikolas

*** Erzsébet park: napközben gyerekfoglalkozások, 12-15 óra között Hoki-verbunk a KirályPingvinekkel

Vasárnap, október 1.

10:00 Koncert – a Kézdivásárhelyi Tanulók Klubjának Fúvószenekara

10:00 Verseny – A legjobb borvizes palacsinta

10:00 Verseny – A legjobb palacsintasütő borvíz

13:00 Verseny – Kreatív kürtőskalács

14:30 Eredményhirdetés – A legjobb borvizes palacsinta / A legjobb palacsintasütő borvíz

18:00 Koncert – Alma Együttes

19:00 Eredményhirdetés – Kreatív kürtőskalács

19:30 Koncert – Ráduly Botond Manó és a Musicum zenekar

*** Erzsébet park: napközben gyerekfoglalkozások, 12-15 óra között Hoki-verbunk a KirályPingvinekkel

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.