Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Ami a magyaroknál Székelyföld, egyfajta Dacia a románoknál

 

 

 

A magyar politikusok befejezettnek tekintik a romániai magyarok érdekében tett munkájukat. Munkahelyeket hoztak létre, megoldották a fizetések és nyugdíjak, az infrastruktúra, iskolák, kórházak, stb. problémáját. Mindent megvalósítottak, nem maradt más hátra, mint az autonómia megvalósítása egy „Székelyföld”-nek nevezett földrajzi területen.

Most mikor a politikum fortyog Romániában és a hatalmon levők kompromisszumokra készek, alkalmas lenne az időpont, hogy ez a Székelyföld valóban önrendelkező legyen, hogy minden magyar megláthassa miként is fest ez az autonómia. Persze senki az autonómiakövetelők közül nem beszél arról, miből fizetnék ki a magyaroknak a nyugdíjakat, a szociális segélyt, ki biztosítaná a mezőgazdasági, legeltetési, erdészeti szubvenciót, ki fizetné a rendőrök és köztisztviselők fizetését, de ez más lapra tartozik. Talán ha csak próbaidőre is, jó lenne létrehozni ezt a Székelyföldet, hogy mindenki beláthassa, lehetetlenség fenntartani ezt a régiót saját belső forrásaiból. Magyarország pedig csak annyit fog beruházni a Székelyföldbe, amennyit eddig beruházott a magyarlakta térségekbe.

A lényeg más. A gazdasági forrásokon túl a Székelyföldnek nem lenne kulturális identitása sem. Ez olyan mintha a románok létrehoznák a Dák tartományt. Az úgynevezett Székelyföldön csupán néhány magyar vallotta magát székelynek, 99%-uk egyetlen rovásírással írt mondatot sem képes kiolvasni. Vagyis több olyan magyar van, aki románul tud írni és olvasni, mint aki rovásírást használja. Talán ha a Szabad magyarok, vagy a Magyarok tartományának, vagy bármi magyar hagyományhoz kötődő néven neveznék, lenne egy kulturális alapja is, de így a „székellyel” nem sok értelme van.

Reméljük, hogy a magyarokhoz hasonlóan inkompetens román politikusok nem ébrednek fel, hogy egy Dák tartományt akarnak a volt Dacia területén- na akkor láss politikai botrányt.

Bárhogy is legyen, egy etnikai kritériumokon alapuló autonómiavitát elindítani a centenárium évében nagyon sokba fog kerülni a magyar politikusoknak, mert a románok provokációnak fogják fel és akként fognak reagálni. Sajnos a magyaroknál sok esetben hozzá nem értőbb román politikusok nem fogják megérteni, hogy az RMDSZ csak saját arculatát szeretné építeni, és azt gondolják, hogy a magyaroknak valami bajuk van Romániával és fennáll a veszély, hogy butaságukban a román politikusok bosszút álljanak a magyarok lakta területeken.

Nagy kár, hogy ilyesmi történik és hogy a magyar politikusok ahelyett, hogy a magyarok jólétével törődnének, újabb botrányt kavartak éppen a centenárium évében.

Mindebből a cirkuszból csak a hétköznapi magyar és román embereknek van veszítenivalójuk, akiket egymás ellen uszítanak. Másrészt a magyar és román politikusok a kulisszák mögött kezet ráznak, gyarapítják vagyonukat és együtt lopnak továbbra is, mert Romániában a korrupciónak nincs nemzetisége, a politikai korruptok nemzetiségtől függetlenül testvériségben élnek.

Iosub Robert

harta-Dacia-Burebista

 
19 comentarii la “Ami a magyaroknál Székelyföld, egyfajta Dacia a románoknál

 1. Judas

  Sunteti cam prosti,ca intotdeauna.La cursurile alea de sri nu v-a invatat putina istorie?Secuiul in maghiarime inseamna ca olteanul in valahime ,intelegeti?Cat despre resurse,sunt cateva zeci de exemple de autonomii in Europa de vest,de unde putem prelua modul de functionare a unei autonomii.

  Válasz
 2. Csaba Szima

  Ehaj! Ez aztàn egy eszmefuttatàs! Ez a csóró osztàn tudja,hogy mi es lenne jó a szèkelynek! Ezt mèg nem es hallottam,hogy majd rovàssal fogunk komunikàlni! Ha Hargita ès Hàromszèk most is eltart egy olàh megyèt akkor csak el leszūnk valahogy,mèg pityókàn es! Csak fel ne akaszgassanak addig!

  Válasz
 3. Quest Ion Mark

  Domnilor, maghiarii (sau ungurii) ar trebui sa ceara autonomie in teritoriile de dupa Urali undeva prin Russia, Kazakhstan si Mongolia. Ei de acolo au pornit.
  Sunt un popor migrator si au intrat in Panonia au cucerit prin lupta (bravo lor) anumite teritorii dupa care le-au pierdut asta-i soarta. Nu stiu ce nu inteleg ei acum ?
  Ce autonomie vor sa proclame ? Pe ce teritorii ? Pe cele care au fost cucerite si apoi recastigate de vechile popoare din Panonia si zonele adiacente ?

  Válasz
 4. Quest Ion Mark

  Szabi -fiecare interpreteaza istoria asa cum ii place. Nu ?
  Popurul ungar a fost unul migrator. A venit de dupa Urali parca. Stii unde sunt Uralii ?
  Ar trebui sa cereti autonomie in Mongolia oameni buni.
  Dca ati castigat teritorii in Panonia prin lupta dupa care le-ati pierdut nu aveti ce sa proclamati.
  Tot asa tamtam faceti si cu Slovacii ? Sau celelalte tari care mai au maghiari pe teritoriul lor ?

  Válasz
 5. Bálint Szabolcs

  Pls dont try to teach me about the history! I write 96% in the romanian history exam and 90% in geograpy so i know where is the Ural. Trust me!! The hungarians come here in the 10 century, from here area of Ural thats true, but the romanians come here from the Balkan the area of Albania and Macedonia before Turkey start to invade the Balkan in the 13 century. And the other thing is Romania got the territories whit betray, all alliance in the 20 century 6 times in 60 years, started in the Balkan wars and finished whit the Second World War. This is my problem..

  Válasz
 6. Petres Győző

  Domnu Iusub Robert! Nu cred ca tu crezi sincer toate magariile pe care ai scris in acest articol!?! Daca esti si convins sincer, atunci esti in prost si renunta la titlu de ziarist, la fel si la ocupatia! Daca nu atunci si tu esti un prvocator, ca totii cei care scriu asemenea magarii. Cu alte cuvinte esti un provocator platit, mai rau ca politicienii nostri! 😀

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.