Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Tudorel Toader, Codruța Kövesi leváltásáról: „Az elnök addig olvassa, míg meg nem érti”

 

Tudorel Toader igazságügyminiszter, az elnök döntéséről Laura Codruța Kövesi leváltásával kapcsolatban azt nyilatkozta hétfőn reggel, hogy úgy értette: az elnök addig olvassa „míg meg nem érti”, és kifejezte azon meggyőződését, hogy az államfő teljesíti kötelezettségeit, írja a Mediafax.

„Többször is kijelentettem, bár különböző okok miatt a közmédiában más állítások is megjelentek. A határozat, mint bármely döntés, jogi következményeket teremt, ebben az esetben kötelezettséget a Hivatalos Közlönyben történő megjelenéstől számítva. Határidő nincs. Tudomásul vettem, hogy olvasni fogja, úgy értettem, hogy olvasni fogja, amíg meg nem érti, és ugyanazt a meggyőződésemet fejezem ki, hogy teljesíteni fogja államfői kötelességét. Nem (irónia volt- sz.m.), értik, én csak megismételtem, amit az elnök úr mondott. Talán kérdezzék meg az elnök urat (ha sérti a törvényt- sz.m.)”nyilatkozta Tudorel Toader.

Egy héttel ezelőtt Klaus Iohannis elnök azt mondta, megvárja a Számvevőszék érvelését: “mindaddig olvassuk, amíg meg nem értjük, vagy meg nem értünk valamit, aztán közöljük, hogy mit kell tennünk, vagy pontosabban, hogy mit fogok tenni”.

Az Alkotmánybíróság közzétette az államelnök- igazságügyminiszter közti konfliktussal kapcsolatos 133 oldalas érvelését, azt követően, hogy Iohannis államelnök elutasította Laura Codruța Kövesi leváltását az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság/DNA/ főügyészi tisztségéből.

“A bírák függetlenségét senki sem változtatja meg, az ügyészek függetlenek voltak, és azok is maradnak az ügyek kivizsgálásában, egyetlen miniszter sem ment eddig sem, és ezután sem fog megkeresni egy ügyészt sem az ügy megoldásának módjával kapcsolatosan. Ez a cselekvési hatáskör semmilyen módon nem változott. Nyert a jogállam, ha úgy akarják. A nagyon is egyértelmű döntés megalapozza a jogállamiságot Romániában, az ügyészeket az Alkotmány bíráknak nevezi, de minden bizonnyal más hatáskörökkel rendelkeznek. A jogállamiság megfelelő működéséhez mindannyiunknak jól kell ismerni a hatáskörünket, tiszteletben kell tartani az Alkotmányban meghatározott hatáskörök határait”, mondta az igazságügyminiszter.

Az Alkotmánybíróság az elnök-igazságügyminiszter közti intézményi konfliktussal kapcsolatos indoklásában azt állítja, hogy az elnök őt meg nem illető hatáskört ragadott magához, amikor elutasította Laura Codruța Kövesi leváltását, ezzel megakadályozva a miniszter autoritását az ügyészek tevékenységére vonatkozóan.

 

opel


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.