Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Iar vrea cineva să fie scandal între români și maghiari

romania-ungariaSe acutizează lucrurile. Cineva vrea cu intenție să bage zâzanie între români și maghiari. Cineva vrea cu bună știință să tensioneze viața, climatul social, să ne facă să ne uităm urât unii la alții pe motive doar de ei știute.
Și stăm și ne întrebăm ce se întâmplă în aceste zile.
Ungaria vrea cu orice preț scandal. Orban Viktor și partidul său, Fidesz, au intrat deja în campanie electorală. Au un bazin electoral în țările din jurul Ungariei, unde există persoane care au primit și cetățenia ungară. Lor li se adresează în aceste zile politicul ungar. Le vrea votul, arătându-le așa-zisa grijă pe care o poartă acestor maghiari. Însă, Orban Viktor și sfătuitorii săi fac un joc pervers din care nu are deloc de câștigat maghiarul din țările vecine Ungariei, ba dimpotrivă, Orban Viktor și echipa sa îi fac un rău intenționat, pentru că Orban Viktor provoacă în mod intenționat vecinii săi știind că reacția lor îi va crea probleme imediate maghiarului care trăiește în aceste țări.
Este un joc pervers pe care mizează liderul ungar, care, iată, a predat Ungaria în totalitate Rusiei, de unde a și preluat, de-altfel, acest arsenal pervers de manipulare, care are ca fundament tensionarea relațiilor cu vecinii și UE, pe motive care convin politicii rusești, de dezbinare a unității europene. Este, însă, doar o chestiune de timp până când Putin va renunța la Orban Viktor, care se află pe un trend descendent și cu care UE are tot mai puțină răbdare față de ieșirile lui anacronice.
Elocventa este reacția de ieri a premierului italian, Mateo Renzi, care a cerut limitarea accesului la fondurile UE pentru țările care nu înțeleg să respecte solidaritatea europeană decât atunci când le convine – cu trimitere la reacția Ungariei față de decizia Curții Europene de Justiție în cazul cotelor obligatorii de imigranți.
Să fim serioși! Se uită cineva ce cote de imigranți au țări precum Ungaria și Slovacia? Infim de mici, de câteva autobuze de oameni. Și aceștia pun în pericol o națiune? Sunt false temeri, menite să abată atenția cetățenilor de la problemele majore ale guvernărilor din acele țări, unde asa-zisul liberalism, în realitate o nouă formă de autoritarism, cu accente de dictatură, în jurul unui lider maximus, s-au consolidat și nu dau semne de cedare. Ne mirăm atunci că la Băile Tușnad, la Universitatea de Vară, o femeie care a avut curajul să protesteze împotriva lui Orban Viktor este trasă de păr și izbită la pământ de soțul unui angajat al consulatului ungar la Miercurea Ciuc? Consulat care se pare ca are atribuții clare în acest sens. Publicam atunci poza unui bătrânel care părea a fi șeful din umbră, care aranja lucrurile și dirija oamenii în ziua în care a ținut Orban Viktor discursul de încheiere a universității și întrebam cine îl cunoaște. Am primit mai multe mesaje în care ni se spunea că îl cheamă Csige Sandor și este consul șef la consulat. Iată, deci, cu se ocupă consulatul ungar.
Ca urmare, am întrebat și ministerul de externe român care este situația la acest consulat, am întrebat și consulatul ungar de la Miercurea Ciuc, dar de atunci tot așteptăm un răspuns. Se pare că unele lucruri se mișcă foarte greu.
Dar surprize pot să apară oricând. Cert e că ceea ce se întâmplă nu caracterizează deloc starea reală de lucruri. Trebuie să fim atenți în această perioadă, a manipulărilor, când din nou se aruncă petarde fumigene care să ne acopere, de fapt, probleme mai grave, precum incapacitatea unor guverne de a mai oferi soluții popoarelor pe care le conduc, apariția semnelor unei posibile noi crize economice etc.

D.E.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *