Igienizarea prin foc este reglementată de lege. Nerespectarea prevederilor aduce amenzi drastice

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Curățenia de primăvară este una dintre cele mai importante treburi gospodărești. Actiunea de igienizare, aduce cu sine și reponsabilităti față de bunurile personale și publice. În acest sens ISU Harghita, atrage atenția asupra faptului că igienizarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale prin ardere se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

condiţii meteorologice fără vânt;

colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

executarea arderii în zone care să permită propagarea focului la fondul forestier/ construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5m;

desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor;

În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor. Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.

Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul!

Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens. Primarul transmite un exemplar din permisul de lucru cu focul celui care solicită permiterea executării arderii miriştii, vegetaţiei uscate sau resturilor vegetale, iar pe cel de-al doilea serviciului public voluntar pentru situaţii de urgenţă.

Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu foc executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.

Nerespectarea măsurilor de prevenire şi stingere a incendiilor privind utilizarea focului deschis constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă cuprinsă intre 3.000-6.000 lei pentru persoane fizice şi amendă cuprinsă între 25.000 şi 50.000 lei pentru persoane juridice.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy