Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Instanțele și parchetele teritoriale din Harghita, controlate sever de DNA

Inspectorii judiciari s-au confruntat anul trecut cu „o avalanşă de sesizări” la adresa procurorilor, crescând numărul sesizărilor vizându-i pe procurorii din structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, dar şi incidenţa „reflectării negative în mass-media privind diverse aspecte ale activităţii şi conduitei unor procurori, se arată în raportul de activitate al Inspecţiei Judiciare pe anul 2017.

33 de controale în 2017 privind managementul instanţelor şi parchetelor

Inspecţia Judiciară a transmis, miercuri, raportul de activitate pentru anul 2017, precizând că au fost efectuate 33 de controale privind managementul instanţelor şi parchetelor constatând, în general, organizarea corespunzătoare şi asigurarea bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public.

Miercurea_Ciuc_TribunalulTotuşi, au fost identificate unele vulnerabilităţi şi deficienţe care necesitau ”măsuri ferme şi coerente pentru înlăturare”. În plus, s-a stabilit că parchetele se confruntă că probleme cauzate de comunicare deficitară între membrii conducerii, dar şi între cei din conducerea unităţii şi personalul din subordine, monitorizarea formală şi nerespectarea unor prevederi regulamentare.

Inspecţia Judiciară precizează, în raportul de activitate, că şi în 2017, s-a avut în vedere identificarea şi diseminarea bunelor practici existente la nivelul instanţelor şi parchetelor, precum şi identificarea vulnerabilităţilor, deficienţelor sau riscurilor pentru diminuarea ori înlăturarea cărora au fost formulat propunerile adecvate.

S-au făcut 33 de controale dintre care: 22 controale la Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători, din care 12 controale manageriale, 7 controale tematice, 3 controale de remediere deficienţe şi 11 controale la Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori, din care 4 controale manageriale, 3 controale tematice, 4 controale de remediere deficienţe.

Direcţia de inspecţie judiciară pentru judecători a verificat managementul a 12 instanţe şi anume: Judecătoriile Bolintin Vale, Piatra Neamt, Năsăud, Balş, Băileşti, Iaşi; Tribunalele Braşov, Harghita, Neamţ, Botoşani; Curţile de apel Suceava, Târgu Mureş.

Direcţia de inspecţie judiciară pentru procurori a efectuat verificări privind eficienţa managerială la 15 unităţi de parchet şi anume: PÎCCJ; DNA – SC: PCA Târgu Mureş; PT Harghita şi Mureş; PJ Gheorgheni, Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Topliţa, Luduş, Reghin, Sighişoara, Târgu Mureş, Târnaveni şi Galaţi.

”În 2017, prin cele 16 controale efectuate, 12 de inspectorii judecători şi 4 de inspectorii procurori, Inspecţia Judiciară a verificat eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor şi parchetelor, precum şi a calităţii corespunzătoare a serviciului la 12 instanţe şi 15 parchete. Toate rapoartele de control au fost aprobate, fie şi parţial, de secţiile corespunzătoare ale Consiliului Superior al Magistraturii” anunţă Inspecţia Judiciară.

Potrivit raportului, ”în general, controalele au evidenţiat organizarea corespunzătoare a cvasitotalităţii instanţelor şi parchetelor verificate, precum şi asigurarea bunei funcţionări a justiţiei ca serviciu public”.

”Au fost identificate totodată unele vulnerabilităţi şi deficienţe, în special privind organizarea eficientă a activităţii, celeritatea în soluţionarea cauzelor, precum şi comunicarea, care fără a fi de natură sistemică, necesitau pentru înlăturarea lor măsuri ferme şi coerente; ca atare, au fost formulate propuneri pe care secţiile corespunzătoare ale Consiliului Superior al Magistraturii le-au aprobat în cvasitotalitate adăugând şi alte măsuri apreciate ca oportune”, se mai arată în document. adevarul.ro

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *