La propunerea UDMR, prefectul are mai puțină autoritate în teritoriu

0

Articol disponibil în: Magyar Română

La propunerea UDMR, au fost eliminate din textul codului administrativ prevederile privind consolidarea autorității prefectului.

Forma inițială a proiectului de lege prevedea ca instituția prefectului să joace un rol mai important în activitatea administrațiilor locale și ar fi oferit prefectului drepturi care nu au fond constituțional și prin care ar fi avut posibilitatea de a împiedica activitatea aleșilor locali. Unul dintre obiectivele importante ale UDMR în cadrul comisiei parlamentare speciale care a dezbătut noul Cod Administrativ, a fost restabilirea într-un cadru constituțional a inițiativelor legislative care vizau întărire puterii prefectului. Propunerile noastre au fost aprobate de Comisia specială și incluse în raportul acesteia privind proiectul de lege. Noul Cod administrativ va fi prezentat luni Senatului și apoi Camerei Deputaților, se arată într-un comunicat de presă emis de UDMR.

Cseke Attila, liderul grupului UDMR din Senat este membru al comisiei parlamentare speciale care dezbate noua lege administrativă.

Cseke Attila a precizat faptul că, în timpul lucrărilor din comisie s-a stabilit, la inițiativa UDMR, că prefectul este reprezentantul guvernului la nivel local, dar nu și garant al respectării legii și a ordinii publice locale, deoarece aceste două competențe nu sunt prevăzute de Constituția României și ele ar putea crea oportunități pentru abuzuri.

”Prefectul poate verifica actele administrative adoptate sau emise de autoritățile administrațiilor publice locale și județene. Această atribuție ar fi fost completată de lege, permițând prefectului să efectueze investigații inclusiv la sediul administrațiilor locale. Propunerea noastră a eliminat această prevedere din textul legii, prefectului nu i se va acorda putere de control sau de urmărire penală. De asemenea, am eliminat din proiectul de lege prevederea potrivit căruia prefectul trebuie să fie informat în prealabil cu privire la orice control planificat de un minister sau de o instituție deconcentrată în acel județ. Mai mult, au fost eliminate din dispozițiile legii și acele articole care ar fi oferit prefectului dreptul să poată verifica măsurile primarilor și președinților consiliilor județene în cazul organizării alegerilor electorale sau când acționează în calitate de ofițeri de stare civilă”, a subliniat Cseke Attila.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy