Legi împotriva celor care abuzează animalele sunt. Următorul pas este aplicarea lor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

abuzConform Legii nr. 205/2004, lucrătorii de poliție pot aplica sancțiuni contravenționale, în cazul în care nu sunt respectate următoarele prevederi legislative:

1. Deţinătorii de animale au obligaţia de a asigura acestora, în funcţie de nevoile etologice, specie, rasă, sex, vârstă şi categorie de producţie, un adăpost corespunzător, hrană şi apă suficiente, posibilitatea de mişcare suficientă, îngrijire şi atenţie, asistenţă medicală.

2. În situația în care deținătorii se folosesc de animale pentru expoziţii, spectacole, publicitate, realizare de filme şi în scopuri asemănătoare, dacă aceste activităţi le provoacă suferinţe fizice şi psihice, afecţiuni sau răniri;

3. Abandonarea şi/sau alungarea unui animal a cărui existenţă depinde de îngrijirea omului;

4. Animalelor le sunt administrate substanţe destinate stimulării capacităţilor fizice în timpul competiţiilor sportive, sub forma dopajului;

5. În cazul în care are loc despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă;

6. Folosirea armelor cu tranchilizant în alte situaţii decât pentru imobilizarea animalelor.

7. Persoana care contribuie la dresarea unui animal are obligaţia de a folosi mijloace de dresaj care să nu provoace traume psihice sau fizice, precum şi de a folosi metode care să nu prejudicieze sănătatea ori bunăstarea animalului.

Faptele care constituie contravenții sunt prevăzute în art. 26 alin. 1 de la lit. „a” la „d” și sancționate cu amendă de la 1.000 la 3.000 de lei, conform art. 26 alin. 2 din Legea nr. 205/2004.

Lucrătorii de poliție pot constata infracțiuni în cazul în care sunt sesizate cel puțin una dintre următoarele fapte:

  1. Uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;
  2.  Practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
  3. Organizarea de lupte între animale sau cu animale;
  4. Folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
  5. Rănirea sau schingiuirea animalelor;
  6. Intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.

Faptele sus-menționate constituie infracţiune şi se pedepsesc cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă, conform art. 25 alin. 1 și 2 din Legea nr. 205/2004.

În situația în care sunteti martor la încălcarea Legii nr. 205/2004, puteți sesiza acest aspect apelând serviciul de urgență 112, care este gratuit.

Alte moduri de sesizare, conform art. 288 Cod de Procedură Penală sunt plângerea, care se poate face în scris ori în formă electronică, sau denunțul, care se depun la cea mai apropiată unitate de poliție,  atunci când aveți cunoștință despre săvârșirea unei fapte penale.

Conform prevederilor  art. 27 din  Legea nr. 205/2004 „în cazul săvârşirii de două ori a faptelor prevăzute de lege, cu intenţie, de către proprietarul animalelor, pe lângă amenda contravenţională se aplică şi măsura confiscării animalelor. În acest caz, toate animalele vor fi cazate în adăposturi care funcţionează pe lângă consiliile locale, în vederea adopţiei sau a valorificării, în condiţiile legii”.

În cazul constatării unei infracţiuni, instanţa poate dispune pe seama proprietarului interdicţia de a deţine animale pe o perioadă de 5 ani.

Sursa: ZPN

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy