Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Moș Nicolae în maghiară, dar pe bani românești

Mint ahogy egy civilizált file_cbfa080eed54bcÎn 5 decembrie sărbătorim cu toții, așteptăm emoționați alături de copii, venirea Moșului Nicolae, cel care aduce cadouri celor mici. Nu atâtea ca și Moș Crăciun, dar e un moment important, prin care debutează, practic, sărbătorile de iarna.

Așa cum îi stă bine unui oraș civilizat, și la Miercurea Ciuc s-a organizat, în parcul central, un eveniment pe această temă.

Dar, de asemenea, așa cum nu-i stă bine unui oraș civilizat, care se pretinde a fi racordat secolului XXI, organizatorii au uitat că în auditoriu se află și copii care nu înțeleg și nu vorbesc maghiara, iar aceștia au fost privați, pentru a câta oară, de cuvintele cuvenite lor.

Este foarte greu pentru Primăria Miercurea Ciuc, condusa de un personaj expirat și penal, cum e Raduly Robert sau viceprimarul Szoke Domokos, tovarășul său de judecată, să înțeleagă că lupta lor politica și abordarea lor îngustă nu trebuie să afecteze copiii.

Dacă șefii UDMR ai orașului și ai județului nu înțeleg că Moș Nicolae nu e nici maghiar, nici român, nici rom, măcar ne așteptăm ca persoanele prezente acolo să aibă decența să vorbească și pentru copiii și părinții români prezenți la eveniment. Lucru care nu s-a întâmplat, lucru rușinos, care-i plasează, din nou, pe organizatori într-o zonă nedorită, urâtă și care nu arată decât faptul că timpul lor nu e cel al zilelor noastre, blocați fiind în mentalități mai degrabă medievale, decât cele ale anului 2017.
Și ne întrebăm legitimi de ce instituțiile responsabile nu fac ceva în această direcție? Alo, domnul prefect? A câta oară se întâmplă așa ceva? Și pe de altă parte ne întrebăm de ce nici un părinte nu sesizează aceste aspecte CNCD, Parchetul?

Banii publici nu au etnie.
Auziți, domnul Raduly?

D.E.
11 comentarii la “Moș Nicolae în maghiară, dar pe bani românești

 1. Unguru Bulan

  In schimb in Tg. Mures sau in Toplita (ca sa ramanem in judeti) Mos Nicolae vorbeste doar in lb.romana dar bine inteles despre asta nu scrieti.

  Raspunde
 2. Hans Hedrich

  De acord ca nimeni nu trebuie exclus, ignorat, discriminat. Da se sesizeze CNCD!

  Fara a lua apararea unor eventuali discriminatori, asemenea atitudine reda in oglinda 100% ignorarea sistematica a maghiarilor in spatiul public clujean, partial targumuresean etc. Romanii sunt PE pozitia de forta Si au impus monopolul propriei limbi ca limba oficiala. De aici discriminarea structurala a maghiarei fata de romana in Ardeal – si eventuala reactie in oglinda a unor autoritati din m.ciuc.
  Doar ca ignorarea maghiarei la cluj Si TG MS Si chiar la m.ciuc nu e considerata discriminatorie, in schimb discriminarea romanei da.

  Nu in ultimul rand: DC vreti sa dati dovada die respect fata de comunitatea maghiara in mijllocul careia v-ati instalat,
  1. nu ii etichetati pe alesii locali ca PENALI si EXPIRATI, atata timp cat nu puteti proba asta.
  2. nu mai repetati prostia cu „banii romanesti” pt ca si ungurii platesc impozite,
  3. aveti grija mare sa nu va contraziceti flagrant – pt ca vorbiti de bani romanesti dupa care conchideti ca banii nu au etnie.
  4. cititi, cautati pe net info consistente despre secui si secuime ca sa intelegeti incetisor comunitatea care VA da adapost Si PE care alegeti constient s-o jigniti.
  Atentie la trufie!

  Raspunde
  1. Eugen Pivniceru

   Domnule draga
   Imi cer scuze că vă REAMINTESC dar trăim in ROMANIA …si da, vorbim ROMANESTE și e limba oficiala a acestui stat. Daca maghiarii se simt discriminati as vrea sa iasa in fata si sa detalieze situatiile de acest gen…pentru ca eu nu cred ca dacă in Ungaria un cetatean ungur semnala faptul ca in centrul orasului Szeged sau Gyor Mos Nicolae ofera cadouri copiilor romani in timp ce al lui, ungur, este ignorat se punea problema #de a se afla pe pozitie de forta#. În schimb pot afirma că daca romanii se aflau pe o astfel de pozitie sau cel putin uzitau de ea ..acest schimb de replici sigur nu mai aveau loc…
   2. Chiar si romanii plătesc impozite și ghici ce copii acestor locuitori si ei înșiși nu sunt contabilizați nicăieri …numai la sumele ce sunt datorate visteriei orașului…
   3. Probabil vroiau să le reaminteasca edililor maghiari că sunt bani romanesti că daca traiam in Ungaria erau ungurești…bine măcar ca nu se comporta cu ei ca si cu romanii din aceasta zona ca am fi fost singurul oras din lume fara coruptie in randul administratiei publice locale …
   4. Serios, domnule dragă, ne dați adăpost? nu stiam ca suntem animale care au nevoie de un acoperiș deasupra capului….
   Oricum aceste argumente nu va fac cinste nici dumneavoastră și nici comunității maghiare conlocuitoare din Miercurea Ciuc.

   Raspunde
  2. Horia Pop

   Hans Heidrich In ROMANIA nu poti vorbi de „comunitatea care va da adapost”….si in acelasi timp sa inchei cu „Atentie la trufie „…asa ca mai usor cu observatile: respectul trebuie sa fie reciproc ….pe cel al secuilor ,de ex din vconducerea acestei primarii ,nu-l prea observ !

   Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *