Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

O firmă din Harghita a adus la sapă de lemn o primărie din Vrancea

Primăria comunei vrâncene Homocea a rămas fără bani, fără un teren, dar şi fără site după ce a încheiat un contract păgubos cu o firmă ce furnizează servicii Web, din Harghita. 

646x404Fostul edil al comunei vrâncene, Neculai Ionescu, a încheiat în anul 2008 un contract de prestări servicii cu firma SC Impact Com SRL Sărmaş, din judeţul Harghita, în valoare de 7.314 euro, fără TVA, contract având ca obiect crearea unui site pentru unitatea administrativ teritorială.

Contractul conceput şi redactat în totalitate de firmă, în care cele două părţi au convenit asupra unui tarif lunar de 99 de euro, fără TVA, reprezentând contravaloarea abonamentului de servicii WEB, practic mentenanţa site-ului, a fost semnat de primarul comunei fără a fi atent la clauzele din contract.

Astfel că, odată cu semnarea contractului, edilul s-a angajat în mod obligatoriu să achite operatorului în cazul unei facturi neplătite la termen, penalităţi de întârziere de 1,19% pe zi calendaristică, calculate asupra contravalorii facturii, până la data achitării integrale a debitului”.

O altă clauză păguboasă pentru primărie, decisivă pentru ceea ce avea să urmeze priveşte denunţarea unilaterală a contractului din partea beneficiarului, care prevedea că denunţarea “se face la expirarea perioadei contractuale în curs, 1,19  cu preaviz din partea beneficiarului şi cu condiţia achitării tuturor obligaţiilor de plată de către operator stabilite prin contract”. Odată semnat contractul, pentru o perioadă de cinci ani, dar cu posibilitatea prelungirii lui automat.

Primăria Homocea ar fi constatat că firma din Sărmaş nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate, refuzând astfel plata unor facturi emise de aceasta sau a început să plătească cu întârziere, notificând societatea cu privire la denunţarea unilaterală a contractului.

O greşeală care s-a dovedit capitală, întrucât prevalându-se de clauzele încetării contractului firma nu a fost de acord cu rezilierea şi a cerut în instanţă onorarea la plată a facturilor emise, plus penalităţi de întârziere.

În instanţele de contencios, firma din Sărmaş a avut câştig de cauză. Mai mult decât atât, în acest caz a fost administrată şi proba cu expertiză tehnico-judiciară pe specializarea informatică, realizată de un expert tehnic, din  care a rezultat că prestatorul şi-a îndeplinit obligaţia contractuală.

În total au fost nu mai puţin de şase dosare pe rol pe această speţă, judecate la Tribunalul Vrancea şi Curtea de Apel Galaţi iar concluzia a fost că Primăria Homocea a fost obligată prin sentinţe definitive la plata sumei totale de 575.145 de lei, din care 516.976 de lei au fost doar penalităţile de întârziere (aproximativ 130.000 de euro). Conturi blocate şi executate Prin urmare, în anul 2014 firma Impact Com a apelat la un executor judecătoresc pentru punerea în executare a sentinţelor civile, obligând astfel Primăria la plata sumelor menţionate. Executorul judecătoresc a înfiinţat popriri asupra conturilor pe care Primăria le avea la bănci şi la Trezorerie şi a declanşat şi procedura de urmărire silită asupra mai multor imobile aflate în proprietatea comunei. Astfel, un teren în suprafaţă de peste 13 hectare a fost vândut la licitaţie cu suma de 138.100 de lei.

Totodată, în perioada 2014-2017 Primăria Homocea a plătit în contul executorului judecătoresc suma de 350.709 lei, în contul obligaţiilor stabilite de instanţă. Este de reţinut că fostul primar al comunei Homocea, împreună cu alţi edili de oraşe şi comune din ţară, care se pare au încheiat la rândul lor contracte păguboase pentru bugetele localităţilor, s-au adresat Parchetului din Topliţa-Harghita,  solicitând efectuarea de cercetări faţă de această firmă, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune. Cercetarea penală in rem a arătat faptul că “fapta nu există” şi dosarul a fost clasat. Această pagubă majoră în bugetul local al comunei Homocea a intrat şi în atenţia Camerei de Conturi, care a cerut notă de relaţii de la fostul primar. Neculai Ionescu a spus că nu are ce să-şi reproşeze cu privire la derularea acestui contract, dând vina pe o conspiraţie bine pusă la punct.

În consecinţă, primăria Homocea a rămas şi fără bani, şi fără un teren, dar şi fără site. Noul edil ales în vara anului 2016, Petrea Vasile, care a moştenit această situaţie, spune că va promova în perioada următoare acţiune în regres în justiţie pentru recuperarea sumelor plătite către firma din Sărmaş, idee sugerată şi de Camera de Conturi, care a stabilit că fostul edil “nu a acţionat în scopul realizării unei bune gestiuni financiare prin asigurarea legalităţii, regularităţii, economicităţii, eficacităţii şi eficienţei în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patrimoniului public”.

Sursa: adevarul.ro

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *