Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Orbán a spus poporului său că construiește o relație mai strânsă cu Rusia pentru a întări poziția Ungariei pe plan internațional

Membri ai cercului de apropiați ai lui Viktor Orban s-au întâlnit cu oficiali FSB în perioada premergătoare alegerilor din 2010viktor-orbans

Publicat în limba maghiară în această dimineață, versiunea în limba engleză a povestirii nu a fost încă publicată. Am primit ieri următorul extras din limba engleză:

„Doi oameni de afaceri maghiari s-au aflat într-un avion cu destinația Moscova cu câteva săptămâni înainte de alegerile parlamentare din aprilie 2010 din Ungaria. Ambii bărbați aparțineau cercului interior al lui Viktor Orbán, șeful partidului Fidesz, despre care s-a prezis că va câștiga confortabil la urne. Unul dintre aceștia a fost Lajos Simicska, un vechi prieten al lui Orbán și aliatul său în a face Fidesz forța politică dominantă în Ungaria. Cealaltă persoană era Zsolt Nyerges, unul dintre asociații lui Simicska și un vechi prieten al familiei Orbán.

La sosirea lor la Moscova, cei doi oameni de afaceri s-au îndreptat spre Piața Lubyanka, una dintre cele mai cunoscute locații din capitala rusă. Cladirea mare, gălbuie, care se înalta deasupra pieței, era fostul sediu al KGB-ului, temuta poliție secretă sovietică. Acum este sediul succesorului său, FSB. Simicska și Nyerges au avut o întâlnire cu un înalt oficial al acestei organizații.

Vizita este o urmare a unei întâlniri importante care a avut loc cu câteva luni mai devreme. În noiembrie 2009, Orbán, deja favorit pentru viitoarele alegeri, s-a întâlnit cu liderul rus Vladimir Putin la Sankt Petersburg. Scopul acestei întâlniri a fost pentru cei doi politicieni, care nu s-au întâlnit niciodată înainte, să se cunoască reciproc. Scopul călătoriei lui Simicska și Nyerges a fost acela de a stabili noi relații de afaceri între conducerile celor două țări.

Câteva ani mai târziu, Orbán și Simicska s-au întors unul împotriva celuilalt, dar, în timpul vizitelor respective, păreau a fi aliați inseparabili. În timp ce Orbán se lupta pe frontul politicii ungare, Simicska lucra în spatele scenei pentru a oferi un sprijin financiar solid Fidesz. Ei au discutat cele mai importante decizii politice și financiare, inclusiv cele privind relația Ungariei cu Rusia.

Călătoriile lui Simicska și Nyerges nu au fost niciodată raportate în presă, dar au fost cunoscute în cercurile Fidesz, iar unii oficiali din guvernul anterior au fost de asemenea conștienți de aceasta. Direkt36 a aflat de vizită din trei surse independente una de cealaltă. Simicska nu a răspuns la întrebările noastre, în timp ce Nyerges a spus că nu vorbește niciodată cu presa. Orbán nu a răspuns la întrebarea despre cât de mult a știut primul ministru despre călătoria celor doi oameni de afaceri.

Aliații lui Orbán s-au întâlnit cu un oficial FSB, deoarece serviciul secret rus este adesea implicat în afacerile legate de stat. Surse apropiate de întâlnire au declarat că nu au ieșit din ea niciun fel de oferte concrete. O sursă a descris-o drept „vizită introductivă”. Un altul a spus că oficialul FSB ia spus lui Simicska și lui Nyerges că, dacă au nevoie de ajutor în afaceri, „se pot baza pe Rusia”.
Întâlnirea din 2010 arată cum Orbán și cercul său interior au făcut eforturi pentru a crea o legătură strânsă cu Rusia lui Putin chiar înainte de a câștiga alegerile din 2010. De atunci, această conexiune a atras atenția în întreaga lume. Putin, considerat un adversar periculos de majoritatea liderilor occidentali, a devenit un vizitator frecvent la Budapesta. Ungaria și Rusia au făcut, de asemenea, mai multe tranzacții majore de afaceri. În mod deosebit, guvernul lui Orbán a decis să contracteze compania Rosatom, compania rusă de stat nuclear, pentru extinderea centralei nucleare Paks din Ungaria – o alegere făcută fără o licitație publică.

Orbán a fost un critic ferm al Rusiei în cea mai mare parte a carierei sale, așa că ceea ce l-a determinat să caute legături cu Putin a făcut obiectul unor speculații răspândite în ultimii ani. Direkt36 a petrecut luni intervievând mai mult de treizeci de surse familiarizate cu mișcările lui Orbán. Din cauza problemei delicate, toți au cerut anonimatul.

Potrivit acestor surse, Orbán a spus poporului său că construiește o relație mai strânsă cu Rusia pentru a întări poziția Ungariei pe plan internațional. El crede că economia Ungariei poate profita de această legătură și crede că aceasta oferă și țării o poziție mai bună de negociere față de puterile occidentale. Orbán, potrivit celor care îl cunosc, se bucură să se afle în apropiere de liderii puternici. El găsește politica maghiară plictisitoare și este convins de propriile sale abilități politice extraordinare (despre care se laudă chiar și în privat).

Având în vedere că apropierea Ungariei de Rusia este un proces în curs de desfășurare, este dificil să se prevadă în ce direcție va duce Orbán țara. Evenimentele din ultimii ani sugerează însă că Orbán vede relații mai bune cu Rusia ca un remediu pentru aproape toate problemele sale mai mari, inclusiv conflictul său cu lumea occidentală și luptele sale de putere cu Simicska și alte figuri influente în Ungaria. „El a crezut că o relație corectă cu Rusia poate fi răspunsul la un set de probleme economice și politice pe care le-a avut”, a spus o sursă apropiată premierului maghiar.

Sursa budapestbeacon.com

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *