Petiție însoțită de 4000 de semnături, către Avocatul Poporului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a trimis o petiţie către Avocatul Poporului, însoţită de patru mii de semnături, prin care atrage atenţia în legătură cu situaţiile create în urma numeroaselor atacuri şi cu pagubele produse de carnivorele mari în zonă şi prin care solicită modificarea legislaţiei în domeniu.

În petiţia trimisă către Avocatul Poporului se solicită analizarea posibilei încălcări de către Ministerul Mediului a articolelor din Constituţia României privind ‘dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la un mediu sănătos’, după ce, în 2016, acesta a suspendat ordinul referitor la derogările acordate la vânătoarea de urs, lup şi pisică sălbatică.

Potrivit documentului citat, ‘prin neemiterea ordinelor respective, aferente anilor 2016 şi 2017, nu a fost posibilă extragerea exemplarelor de carnivore mari, în special urşi, care în mod permanent atacă gospodăriile oamenilor, producând pagube şi punând în pericol viaţa oamenilor, circulaţia pe timp de noapte în localităţile respective reprezentând un risc ridicat pentru locuitorii din zonă, iar după cum arată şi înregistrările video, aceste vizite sunt frecvente şi în timpul zilei’.

Datele statistice trimise Avocatului Poporului arată că în anul 2015, în Harghita au fost rănite de urs un număr de 10 persoane, în 2016 au fost atacate 13 persoane, în vreme ce, în 2017, până în 30 iunie, 10 persoane au fost rănite.

În ceea ce priveşte pagubele provocate de animale sălbatice, Consiliul Judeţean citează informaţiile puse la dispoziţie de Agenţia pentru Protecţia Mediului, potrivit cărora în 2017 au fost ucise 28 de vaci, 146 de oi şi capre, un cal, au fost distruşi 38 de stupi şi cinci hectare au fost afectate. De asemenea, în 2016 au fost omorâte 43 de vite, 56 de oi şi capre, doi cai, au fost distruşi 62 de stupi şi s-au produs pagube la 49 de hectare de teren agricol.

În petiţie se mai precizează că s-au luat măsuri de protecţie excesivă a speciilor protejate, fără să se ţină cont de protecţia bunurilor şi persoanelor. “Concomitent cu aceste măsuri de protecţie excesivă a speciilor protejate, în mod vădit s-a omis luarea oricăror măsuri de natură a asigura protecţia bunurilor şi persoanelor în perspectiva creşterii populaţiei de mari carnivore, nu s-a realizat vreun studiu sau evaluare privind cauzele care au determinat frecventele interferări ale habitatului uman şi marii carnivori, respectiv prezenţa acestora în zonele locuite. Mai mult, nu sunt concepute nici măsuri concrete şi urmărirea acestora pentru diminuarea prezenţei umane în mediul sălbatic care ar putea prezenta elemente ale legăturii de cauzalitate între acţiunile umane şi prezenţa marilor carnivori în zonele locuite (…) În consecinţă, prin măsura suspendării extragerii speciilor protejate, în special în privinţa marilor carnivori, respectiv tergiversarea emiterii reglementărilor pentru situaţiile derogatorii, fără orice alte măsuri subsecvente destinate prevenirii riscurilor concrete şi efective privind periclitarea siguranţei bunurilor şi persoanelor, Ministerul Mediului a creat premisele încălcării drepturilor şi libertăţilor populaţiei din judeţul Harghita garantate de prevederile art. 22 şi art. 34 din Constituţia României”, se arată în petiţia trimisă Avocatului Poporului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat că este nevoie de un asemenea demers pentru că responsabilii de la Bucureşti şi-au dovedit incompetenţa în legătură cu acest subiect şi a amintit faptul că a fost desemnat de Comitetul Regiunilor pentru elaborarea unui raport privind relaţia om-carnivore mari.

“Consider că foştii şi prezenţii miniştri responsabili în domeniu au încălcat articolele din Constituţie privind dreptul la viaţă şi integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi dreptul la un mediu sănătos. Cerem analizarea solicitării noastre de către Avocatul Poporului, pentru că cei responsabili la Bucureşti se vede că sunt incompetenţi. Este o experienţă istorică legată de România că aici nu se întâmplă lucruri mari fără presiuni internaţionale, poate că şi în cazul prezent o să fie la fel, pentru că şi Bruxelles-ul s-a săturat de situaţia respectivă din ţara noastră. La Comitetul Regiunilor am iniţiat elaborarea unui raport privind relaţia om – carnivore mari, inclusiv urşii din România, iar comitetul a aprobat această iniţiativă şi am fost desemnat ca raportor al acestui aviz”, a declarat Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita a adăugat că aşteaptă de la Avocatul Poporului să solicite Parlamentului şi Guvernului să opereze mai multe modificări legislative în domeniu, printre acestea numărându-se şi acordarea de despăgubiri persoanelor rănite de urşi.

În prezenţa presei, preşedintele CJ Harghita a trimis Avocatului Poporului petiţia însoţită de listele cu cele aproape patru mii de semnături, alături de documentele referitoare la practica europeană în domeniu, copii după aceste acte urmând să fie trimise şi ministrului Mediului.

Borboly Csaba a salutat şi emiterea de către ministrul Mediului a ordinului privind intervenţia în cazul carnivorelor mari, care a fost publicat marţi în Monitorul Oficial, dar a criticat faptul că relocările exemplarelor de urşi intră în numărul acceptat la intervenţie, în condiţiile în care urşii care sunt periculoşi şi atacă oamenii vor avea acelaşi comportament în orice loc ar fi mutaţi. El a mai solicitat şi suplimentarea numărului de angajaţi la Agenţia de Protecţia Mediului, care este acelaşi ca în judeţele fără astfel de probleme.

Ultimul caz de atac de urs a avut loc în Harghita la sfârşitul săptămânii trecute, când un bărbat aflat la cules de alune a fost atacat şi a ajuns la spital cu multiple răni la unul dintre picioare. AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy