Plecarea românilor din Harghita și Covasna devine o problemă de siguranță națională

0

Articol disponibil în: Magyar Română

ePreședintele executiv al Fundației Naționale pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Popescu, a atras atenția miercuri, la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, că faptul că românii din Harghita și Covasna pleacă din zonă reprezintă o vulnerabilitate a statului român și se poate transforma într-o problemă de siguranță națională.

‘Trebuie să înțelegem foarte clar că faptul că românii din Harghita și Covasna pleacă din zonă reprezintă o vulnerabilitate a statului român, iar pe termen mediu și lung, această vulnerabilitate se va traduce în probleme de securitate națională. Lucrurile acestea sper să fie conștientizate de autoritățile române, de cei care ar trebui să ia măsuri concrete ca acest lucru să nu se mai întâmple. (…) În cazul în care românii din cele două județe dispar, aici se va crea o zonă pură din punct de vedere etnic. Avem deja persoane extremiste care declară că unele localități din Harghita și Covasna sunt pure din punct de vedere etnic. Gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă în cele două județe nu ar mai exista niciun român. Cele două județe sunt în mijlocul României, au avut o istorie care a marcat profund statul român și mentalitatea românească, mă refer la Regiunea Autonomă Maghiară, mă refer la ce s-a întâmplat în timpul Dictatului de la Viena’, a declarat Eugen Popescu.

El a subliniat că, pe de o parte, românii pleacă din zonă pentru că nu pot să-și păstreze identitatea și nu pot să aibă un loc de muncă, ‘care le este refuzat dacă nu cunosc limba maghiară’, iar pe de altă parte, în comunitățile rurale se produce un fenomen de maghiarizare și de asimilare a populației majoritare. El a dat exemplul satului Doboi, din Harghita, unde etnicii români vorbesc limba română doar la biserică, iar între ei vorbesc în limba maghiară.

‘E vorba de Doboi, unde se întâlnește o situație unicat la nivelul Uniunii Europene, unde populația majoritară românească îți spune că este românească, dar ți-o spune în limba maghiară. Adică populația majoritară într-un stat este asimilată în propriul stat de către o minoritate națională. Lucrul acesta nu se întâmplă în nicio alt stat al UE, în nicio altă țară din lume. Or statul român trebuie, totuși, să ia măsuri și să vadă, pentru că atunci când drepturile unei minorități devin privilegii, acele minorități au pretenții mult mai mari și devin, într-un fel sau altul, pericol pentru securitatea națională a acelui stat. Iar asta nu o spunem numai noi, o spun specialiști care au studiat atât problemele din Balcani, cât și alte probleme unde au fost asemenea conflicte. În acest sens, statul român trebuie să intervină, pentru a pune la dispoziția fiecărei comunități românești, oricând de izolată ar fi ea, mijloacele ca ea să-și păstreze identitatea’, a arătat Eugen Popescu.

Acesta a punctat că etnicii români din cele două județe au drepturi ca orice alt cetățean din România, iar statul trebuie să găsească mijloacele necesare ca ei să rămână în această zonă.

Eugen Popescu a propus înființarea unei linii speciale în bugetul național pentru finanțarea acțiunilor de păstare a identității naționale a românilor din Harghita și Covasna.

‘Trebuie să înțelegem că cetățenii români de etnie română din județele Harghita și Covasna au drepturi ca orice alt român, dar din păcate, ca urmare a lipsei mijloacelor financiare, ei nu-și pot exercita aceste drepturi, ca orice alt cetățean român din România. De aceea este nevoie de o filă de buget specială pentru păstrarea identității românilor din Covasna, Harghita și Mureș și pentru rămânerea lor aici, în locul lor de baștină, adică acasă la ei, în cele două județe’, a spus Eugen Popescu.

Agerpres

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy