Primarii şi consilierii UDMR din România sunt împotriva modificării legii privind amenajarea teritorială

0

Articol disponibil în: Română

Primarii şi consilierii UDMR din România se declară ‘ferm’ împotriva proiectului de modificare a legii privind amenajarea teritorială, propus de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, despre care spun că va continua şi va finaliza sistematizarea din perioada comunistă. Într-o luare de poziţie publică, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Naţional al primarilor şi consilierilor UDMR, consideră că tema proiectului de lege nu este de actualitate, iar mai multe dintre prevederi sunt împotriva creării unei administraţii publice moderne.

„Proiectul de lege, datorită anumitor prevederi, nu este altceva decât continuarea şi finalizarea sistematizării din perioada comunistă, deşi în 1989, odată cu înfiinţarea Frontului Salvării Naţionale, prima decizie a fost desfiinţarea planului de sistematizare. În România nu este nevoie de reamenajare teritorială şi trasarea de noi graniţe localităţilor, ci de o administraţie publică care respectă cetăţenii şi desfăşurarea unei activităţi în slujba acestora. Iar pentru realizarea acestui lucru este nevoie doar ca deciziile să fie luate la nivelul cel mai apropiat de cetăţeni. Este nevoie de înfiinţarea unui portal care să permită administrarea digitalizată, iar resursele financiare şi umane ar trebui să fie în folosul dezvoltării comunităţilor locale”, se arată în documentul menţionat.

Borboly Csaba, care este preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, susţine că prin modificarea acestei legi, în locul descentralizării conducerea centrală îşi va consolida influenţa asupra autorităţilor locale. „Ar fi fost suficientă o hotărâre pentru asigurarea condiţiilor de obţinere de fonduri în cadrul programului de dezvoltare rurală prin intermediul căreia să se extindă lista beneficiarilor. Nici din punct de vedere al tehnicilor de elaborare legislativă nu este recomandată nominalizarea anumiţilor beneficiari, la nivel legislativ”, se mai precizează în luarea de poziţie amintită.

Totodată, se mai arată că este inacceptabil ca scăderea numărului populaţiei să fie folosită ca argument în clasificare localităţilor, întrucât scopul trebuie să fie adaptarea administraţiei publice la numărul de locuitori şi stoparea acestui fenomen şi nu desfiinţarea sistemelor funcţionale. „Considerăm inacceptabilă abordarea guvernului, dar şi prevederile proiectului de hotărâre: guvernul nu ia în considerare investiţiile semnificative din localităţi, dacă susţine că până în anul 2025 va reabilita mai puţin de 50% din drumurile locale şi preconizează o scădere a populaţiei de 40%. Considerăm că este inacceptabil ca în cazul comunelor, clasificarea să se facă fără luarea în considerare a realităţii, doar pe baza datelor statistice. Solicităm ca această clasificare să se realizeze pe baza propunerilor Consiliului judeţean, iar numărul populaţiei să nu reprezinte un factor de decizie. Nu este nevoie de stabilirea de noi categorii administrative, ci de unelte corespunzătoare dezvoltării localităţilor”, se menţionează în documentul semnat de Borboly Csaba.
Totodată, acesta consideră că este nevoie de regândirea mecanismului de proiectare a bugetului, de simplificarea şi digitalizarea administraţiei publice, astfel încât serviciile publice trebuie să fie la îndemâna fiecărui cetăţean şi trebuie aplicate şi respectate principiilor autonomiei locale. „Să credem în înţelepciunea comunităţilor locale şi în abilitatea acestora de rezolvare a problemelor, deoarece acestea pot avea un rol de mobilizare în demersurile de realizare a unei economii sustenabile a României, nefiind nevoie de reclasificarea localităţilor”, se arată în finalul luării de poziţie a preşedintelui Consiliul Naţional al primarilor şi consilierilor UDMR.

Sursa: administratie.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy