reclamatie

Proiectul pentru învățarea limbii române ,,Să ne cunoaştem tradiţiile, împărtăşind învăţăm să fim mai buni”

Asociația pentru Siguranță Comunitară și Antidrog Filiala Județului Harghita în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita și Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita a desfășurat în perioadă, 27-30 decembrie 2016 proiectul ,,Să ne cunoaştem tradiţiile, împărtăşind învăţăm să fim mai buni” . Acesta a fost un proiect derulat în limba română și s-a adresat unui număr de 15 tineri din sistemul de protecţie a copilului din cadrul  Direcţiei Generale de Asistenţă Socială și Protecţia Copilului Harghita. Acesta se doreşte a fi un răspuns, la nevoia acestora de informare, comunicare şi relaţionare și mai ales de învățare a limbii oficiale a țării în care vor trebui să se integreze.

Prin implicarea tinerilor în activităţi creative şi prin recompensarea acestora se doreşte dezvoltarea interesului acestora pentru cultivarea aptitudinilor native sau dobândite. Pe parcursul activităţilor din cadrul proiectului, s-a acordat atenţie dezvoltării abilităţilor de comunicare şi de relaţionare în limba română.

Scopul proiectului a fost identificarea valorilor istorice locale şi conştientizarea tinerilor  privind valorile, promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor populare.

Obiectivele proiectului au fost:  dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi interelaţionare a participanţilor; stimularea creativităţii şi a expresivităţii; dobândirea unor sentimente de dragoste şi respect pentru tradiţiile, obiceiurile şi folclorul românesc şi maghiar; dezvoltarea de activităţi alternative de petrecere a timpului liber.

Activitățile proiectului s-au desfășurat cu contribuția logistică a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita prin punerea la dispoziția proiectului a locației unde s-au desfășurat activitățile – Centrul Multifuncționa din Șumuleu Ciuc,  precum și prin contribuția financiară asigurată de o persoană generoasă ca donație către Asociația pentru Sigurantă Comunitară si Antidrog  – Filiala  Harghita, pentru derularea activităților proiectului.

Proiectul s-a finalizat cu o seara festivă, în care participanții au avut ca invitați  Grupul “Chitara de Ciuc”, și s-au prezentat obiceiuri specifice sărbătorilor de iarnă (colinde, cântece de Crăciun, urături). Participanții la activitățile derulate în seara festivă și pe tot parcursul proiectului au fost recompensați prin cadouri ce au fost asigurate prin contribuția membrilor Grupului “Șezătoare Miercurea Ciuc” și a Clubului Lions Miercurea Ciuc iar aceștia la rândul lor au primit câte o felicitare făcută de tineri ca semn de apreciere.

Astfel de proiecte ar trebui sa fie susținute mai serios de toate autoritățile din Harghita deoarece noi, ca publicație, vedem zilnic cazuri de tineri maghiari care nu stăpânesc limba română și au piedici foarte mari în a-și rezolva unele probleme ce țin de instituțiile statului. Vedem tineri maghiari care nu știu să vorbească în justiție și plătesc sume colosale unor avocați care știu ambele limbi, vedem tineri maghiari care nu pot să se angajeze pe locuri de muncă plătite foarte bine pentru că nu stăpânesc limba oficială și vedem multe alte cazuri de tineri maghiari foarte competenți cărora li se taie aripile pentru că nu se pot exprima în română.

Iosub Robert
Un comentariu la “Proiectul pentru învățarea limbii române ,,Să ne cunoaştem tradiţiile, împărtăşind învăţăm să fim mai buni”

  1. mihai

    Aveti perfecta dreptate ca astfel de proiecte ar trebui sprijinite de autoritatile locale, dar acestea nu au nici un interes sa faca asa ceva pentru ca astfel oamenii isi deschid mintea si vad minciuna in care traiesc de atatia ani. Autoritatile locale nu au nevoie de oameni care sa vada realitatea din tara, din Europa, au nevoie de oameni care sa fie manipulati in continuare cu minciunile lor si culmea, pe banii noastri, ai tuturor.
    Felicitari celor cau organizat, e bine ca mai exista oameni inimosi care nu au granite mentale, ca aceia din administratiile locale, si care ajuta copiii, adica cei care sunt viitorul, sa se adapteze mai usor la viata.
    Poate ca astfel de lucruri la care sughita udmristii, cand aud ca se fac, ar trebui extinse, prin implicarea scolilor unde sunt oameni inimosi, care se gandeasc cu adevarat la binele copiilor.

    Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *