Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Reacții la nivel înalt în urma unui articol publicat de ”ZiarHarghita.Ro” pe tema educației copiilor maghiari

Articolul apărut sâmbătă, 9 iunie, în publicația noastră Cum sunt educați copiii maghiari contra Constituției României a stârnit interesul unui parlamentar de a verifica situația în teritoriu și implicit de a remedia problemele create de politicienii maghiari și propagate în unitățile de învățământ din Harghita, prin intermediul dascălilor. 

Indigant de faptul că ”la Liceul Palo Imre din Odorheiu Secuiesc, şcoală de stat din România, finanţată din bani publici, copiii maghiari au învăţat, pe 4 iunie, care este harta Ungariei Mari” unde  ”Cu multă implicare cadrele didactice au explicat copiilor că, de fapt, zona în care sunt ei e a Ungariei şi că România ar fi fost mult mai mică şi ar trebui pe viitor să fie mult mai mică”, deputatul PMP Marius Paşcan, a adresat ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa o interpelare prin care cere explicații și așteaptă răspuns vizavi de istoria denaturată, ostilă poporului român, care este predată în unităţile de învăţământ „purificate etnic”.

Politicianul român, prin interpelarea adresată ministrului Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, întreabă:  ”Vi se pare firesc ca într-o şcoala din România elevii să fie educaţi să nu recunoască graniţele teritoriale ale statului român, să-i considere pe români inferiori şi „ocupanţi” care <<le-au furat pământul>> maghiarilor?! Să fie învăţaţi că trebuie să lupte pentru reîntregirea Ungariei Mari?!”

Marius Pașcan se arată revoltat de gestul profesorilor și afirmă că este de neacceptat aşa ceva: ”Adică, tocmai cadrele didactice devin complice la politica separatistă şi de dezbinare etnică, prelungind şi rezonând cu mesajele politicienilor maghiarimii în interiorul unităţilor de învăţământ. Iată un exemplu şi un argument edificator pentru explicitare efortului mobilizator al politicienilor maghiarimii de separare a elevilor români de cei maghiari în procesul educaţiei de la grădiniţă până la învăţământul superior”.

În final deputatul PMP, solicită ministrului Educației Naționale să își facă datoria şi să dispună un control de urgenţă în respectivele unităţi de învăţământ „purificate etnic”, pentru a verifica după ce programă şcolară şi ce manuale se desfăşoară procesul de învăţământ. De asemenea, deputatul român cere ca în cazul în care se vor descoperi manuale de istorie provenite din Ungaria şi fără nicio legătură cu programa şcolară oficială, să fie informat de urgență și atrage atenția ca parteneriatul dintre actuala guvernare și UDMR să nu influențeze în niciun fel controlul care urmează să fie efectat în perioada următoare în școlile harghitene.

 

 

 

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *