“Reduce, Reuse, Recycle”

0

Articol disponibil în: Română

Asociația Young Europe Society implementează în perioada 9-18 octombrie 2015 proiectul “Reduce, Reuse, Recycle”, finanţat prin programul Comisiei Europene, Erasmus+ în care 48 de tineri din 6 țări europene împreună cu 8 lideri decizionali se vor implica activ timp de 10 zile într-un dialog structurat ce vizează conștientizarea tinerilor asupra importanței procesului de reducere, reutilizare și reciclare a deșeurilor. Proiectul își propune să dezvolte participanților un set de competențe și cunoștințe pentru a se implica direct în crearea unei politici de tineret în domeniul protejării mediului înconjurător.

POSTER-RRR“Reduce, Reuse, Recycle” este o întâlnire transnațională de tineret organizată în perioada 9-18 octombrie 2015 în localitatea Homorod, județul Harghita, România și reprezintă inițiativa Asociației Young Europe Society și a celor 5 organizații non-profit partenere ale proiectului din Italia, Macedonia, Slovacia, Turcia și Ungaria. Acest proiect vizează creșterea vizibilității politicii de mediu a Uniunii Europene în domeniul deșeurilor prin familiarizarea participanților cu cele trei concepte folosite în strategia de colectare și distrugere a deșeurilor: reducere, reciclare și refolosire. Astfel, aceștia vor dobândi competențe și abilități ce îi vor ajuta să înțeleagă importanța eliminării deșeurilor și a protejării mediului înconjurător utilizând cele 3 moduri „RRR”- „Redu-Refoloseste-Recicleaza”, vor afla care sunt prioritățile urmărite prin Strategia Națională de Protecția Mediului, ce măsuri au fost luate cu privire la protecția mediului în țara noastră, principiile generale și cadrul de bază al politicii de mediu europene și își vor asuma rolul de cetățeni activi prin implicarea directă în dezvoltarea unei politici de tineret în domeniul protejării mediului.

La această întâlnire sunt invitați 8 lideri decizionali în domeniul de tineret, lucrători de tineret, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ preuniversitar, reprezentanți ai Prefecturi Harghita și reprezentanți ai Ministerului Mediului din România cu scopul de a se implica activ în dialogul structurat cu tinerii și a le stimula interesul pentru a formula împreună o propunere de politică de tineret în domeniul protejării mediului.

“Aspectul de noutate al proiectului nostru rezidă în conferirea legitimităţii prin implicarea directă a tinerilor în crearea unei politici de tineret în domeniul protejării mediului înconjurător. Prin cadrul nostru nonformal participanţii vor înţelege, dobândi şi consolida abilităţi, aptitudini şi comportamente pozitive faţă de implicarea activă în societate şi a dezvoltării politicilor de tineret.” a declarat Adrian-Dan VÎLCAN, coordonatorul proiectului “Reduce, Reuse, Recycle”.

Participanții proiectului alături de liderii decizionali vor refolosi materialele uzate creând instrumente muzicale de percuție, vor promova un comportament ecologic printr-o reprezentație EcoBatucada în comunitatea locală din Miercurea Ciuc, vor încuraja cetățenia activă prin crearea și organizarea unei expoziții de artă de mediu cu materiale naturale și vor experimenta metode de simulație participativă pentru a dezbate și adopta o rezoluție de politică de tineret în domeniul protejării mediului.

Această întâlnire transnațională de tineret include și doi experți ce vor contribui la realizarea unui studiu academic ce vizează importanța implicării tinerilor în dezvoltarea de politici de tineret. Acest proiect va capacita atât tinerii participanți cât și liderii decizionali prin tranziția de la un proces teoretic bazat pe input la unul practic ce pune în vizor output-ul și capacitatea tinerilor de a se implica activ și practic în formularea unei politici de tineret de interes internațional. În acest proiect vor fi implicați și 18 participanţi ce se confruntă cu obstacole de tip geografic, economic și social (din comunităţi rurale), ce reprezintă 37.5% din numărul total de participanţi din acest proiect.

Activitățile proiectului se bazează pe metode participative de educație non-formală precum: animarea participanţilor, jocul de rol, Artă de mediu, EcoBatucada, învăţare prin a face (metoda experimentală), sesiuni de reflectare, învăţare individuală, participare activă în cadrul unui grup, prezentări publice.

 ♦

Asociatia Young Europe Society (Y.E.S.) este o organizație nonguvernamentală, non-profit, care are ca principal obiectiv dezvoltarea tinerilor prin încurajarea acestora în a deveni cetățeni activi. Y.E.S. promovează și susține dezvoltarea solidarității și toleranței în vederea realizării coeziunii sociale europene, dezvoltarea înțelegerii mutuale între tineri din țări diferite, dezvoltarea artistică și a libertății de expresie, precum și promovarea cooperării la nivel european.New Image

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy