Povestea unei tinere campioane la patinaj artistic

0

Articol disponibil în: Română

Patinajul artistic de performanţă este un sport care se practică de la o vârstă fragedă (de la 3-4 ani). Primul an reprezintă perioada de acomodare (joaca) cu gheaţa, antrenorul şi colectivul. După acest interval de timp, copilul şi antrenorul încep adevărata muncă.
Patinajul artistic este un sport foarte costisitor şi complex, care include mai multe ramuri sportive: atletism, gimnastică, balet, iar rezultatele sportivilor se văd după ani buni de muncă.

Un patinator trebuie să aibă anumite calităţi fizice: ţinută corporală, înălţime medie, greutate optimă.

Andreea Ureche este o tânără în vârstă de 15 ani, elevă a Colegiului Național „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc, care a reușit să facă performață în această lume fascinantă a patinajului artistic.1-20161105_141547

Andreea începe să practice patinaj artistic la îndrumarea părinți săi, foști sportivi de performanță, în principal pentru a scăpa de problemele respiratorii. Astfel, la vârsta de 4 ani, Andreea pășește pentru prima dată pe gheață, totul debutând ca o joacă, alături de  Diana, prietena ei.
Un an mai târziu este legitimată la secția de patinaj artistic din cadrul Clubului Sportiv Școlar „Miercurea Ciuc”, sub îndrumarea antrenorului  Bogyo Loffler Maria. Tot atunci, micuța Andreea ia pulsul concursurilor naționale. Rezultatele nu s-au lăsat prea mult așteptate, iar la 7 ani câștigă pentru prima oară titlul de campioană națională a României, urmat de locul I la Cupa României. Tot în jurul  vârstei de 7 ani câștigă prima medalie de aur la un concurs internațional desfășurat la Debrecen, în Ungaria. La 9 ani participă la cantonamente internaționale sub îndrumarea unor antrenori din Rusia atât pe partea tehnică, cât și pe cea de coregrafie.

  • Un cantonament foarte complex ,cu 6 ore de antrenament pe gheată, 2 ore de antrenament pe uscat, balet coregrafie/zi, fără de care nu ar fi obţinut aceste rezultate remarcabile.

De atunci și până în prezent, Andreea se poate lăuda cu un palamares impresionant: 63 de medalii naționale și internaționale și 12 trofee.
Printre cele mai importante premii: de 4 ori campioană națională a României, anul 2016, locul II Cupa EUROPEI – European Criterium, anul 2017, locul I Cupa EUROPEI – European Criterium (un circuit format din cinci concursuri internaționale, unde la fiecare concurs, în funcție de rezultat, se acumulează puncte, iar la sfârșitul circuitului se face clasamentul final unde se desemnează câștigătorul). De asemenea, participă la cantonamente în Brașov – România, Erzurum – Turcia, Sofia – Bulgaria, Ravensburg – Germania, Flims – Elvția, care au fost parțial finanțate de către Clubul Sportiv Școlar „Miercurea Ciuc”, în colaborare cu primăria Miercurea Ciuc.

Din cauza problemelor financiare apărute la Clubul Sportiv Școlar „Miercurea Ciuc”, Andreea nu a mai beneficiat de pregătire (cantonament) în ultimii 2 ani, iar concursurile internaționale la care a participat, inclusiv Cupa Europei, unde s-a clasat pe locul I, au fost finanțate de către părinți și oameni mărinimoși care nu au dorit să li se facă publicitate.

„Din păcate, întâmpinăm dificultăți financiare, o piedică în progresul sportiv al Andreei. Anul trecut, în luna februarie trebuia să-i achiziționăm o pereche de patine de competiție, în valoare de 5.074 de lei, pentru care, nici până la ora actuală, nu am primit  finanțare din partea clubului unde activează. Am primit același răspuns ,,NU AVEM FONDURI’’. Pe lângă faptul că este un sport foarte complex, patinajul artistic este și un sport foarte costisitor. Fără pregătirea tehnică pe uscat nu se pot executa elemente pe gheață. Patinajul artistic este compus din partea tehnică (elemente tehnice din programul impus) și partea artistică (muzică, coregrafie, ținută corporală).”,  a menţionat mama Andreei, doamna Mihaela Ureche.

*Cheltuieli la nivel de juniorat: patine gheață și lame –  5.074 lei, 2 costume patinaj (program scurt/lung)  3.000 lei, coregrafie program lung/scurt 500 euro, antrenamente patinoar balon 100/pe luna, pilates,100/pe luna, masaj 100/lei pe luna+ finanțarea concursurilor

„Nu este ușor, dar nu ne plângem. Dacă ar fi ușor, toată lumea ar practica acest sport. Andreea a ajuns acum la juniorat, fiind primul an pentru ea suntem într-un proces de învățare a elementelor grele, sărituri triple. Ne pregătim pentru sezonul viitor, vrem să participăm la cel puțin trei concursuri internaționale, unde să acumulăm puncte suficiente pentru a ne califica la un Campionat Mondial sau un Campionat European de juniori. Pentru a îndeplini toate aceste obiective vom avea nevoie de un cantonament intens pe timpul verii, care să cuprindă pregătire fizică ( balet, coregrafie) și pregătire pe gheață. Din cauza vârstei și a elementelor foarte complexe la această categorie acesta ar fi ultimul tren în care ne-am putea îmbarca. De doi ani, Andreea nu mai participă la cantonamente și a cam rămas în urma unor sportivi care odinioară erau după noi.”,  a mai punctat Mihaela Ureche.

Ultima competiție la care a participat Andreea a fost la Tîrgu Secuiesc, în  perioada 19-21 ianuarie, unde s-a desfășurat Cupa Federației Române la Patinaj Artistic. Andreea Ureche, la acest concurs, a obținut medalia de bronz la categoria junioare.

„Vreau să mulțumesc familiei, prietenilor, Clubul Sportiv Școlar „Miercurea Ciuc”, și tuturor celor care au făcut posibilă participarea mea la competițiile de patinaj. Vă mulţumesc că sunteţi alături de mine. Sper să nu vă dezamăgesc!”, este mesajul transmis de Andreea Ureche către toți cei care i-au fost alături de-a lungul anilor.

Sportul  de performanță înseamnă bani, dar mai ales investiții serioase din partea părinților. Copiii depun  eforturi considerabile pentru a ajunge cei mai buni. Poate și din acest motiv este  important pentru ei să știe că nu sunt chiar ai nimănui și că, într-adevăr, cuiva îi pasă de munca și de sacrificiile pe care le fac zilnic.

Programul de antrenament al unui sportiv care practică patinaj artistic

Ora 5:00 – deşteptarea

Ora 5:30 – încălzire patinoar artificial

Ora 6:00-7:20 antrenament gheaţă

Ora 7:20-7:40 mobilitate

Ora 8:00-14:00 şcoală

Ora 16:20 încălzire patinoar balon

Ora 16:50/17:50 antrenament gheaţă

Ora 18:00/18:20 mobilitate refacere

Ora 20:00 stingerea

Sâmbăta: 8:00- 9:30 Pilates

Rezultate Andreea Ureche

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy