Urmașii baronului Daniel Banffy au pierdut procesul cu Romsilva. Peste 9.000 de hectare de pădure au intrat în patrimoniul statului român

0

Articol disponibil în: Română

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva si Institutia Prefectului judetului Mures au castigat, definitiv si irevocabil, procesul cu urmasii baronului Daniel Banffy, mentinand astfel in proprietatea statului 9.323,8 hectare de padure din judetul Mures, pe raza comunelor Stanceni, Rastolita si Lunca Bradului. Aceste suprafete se alatura celor peste 220 de mii de hectare de padure recuperate sau mentinute in patrimoniul statului de catre juristii Romsilva, in ultimii doi ani si jumatate.

Printr-o hotarare definitiva si irevocabila din iunie 2007, trei urmasi ai baronului Daniel Banffy au obtinut, pe cale judecatoreasca, reconstituirea dreptului de proprietate pentru cele 9.323,8 hectare cu paduri, pasuni si fanete.

Pe o perioada de cativa ani, specialistii Directiei Silvice Mures si ai Prefecturii Mures au derulat o ampla cercetare arhivistica, in Romania si Ungaria, referitoare la documente ce au stat la baza preluarii in proprietatea statului a celor 9.323,8 hectare.

In urma cu patru ani, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitati au fost descoperite o serie de documente care au condus la exercitarea unei cai de atac extraordinare impotriva hotararii judecatoresti prin care se reconstituia dreptul de proprietate urmasilor baronului Daniel Banffy.

Astfel, s-a descoperit ca baronul Daniel Banffy a fost inculpat, in anul 1946, si condamnat sase ani mai tarziu pentru instigare la crime impotriva umanitatii, judecatorii dispunand si confiscarea averii acestuia, pentru fapte comise in timpul ocupatiei horthyste, care au condus la moartea mai multor locuitori ai comunei Lunca Bradului.

Asadar, proprietatile baronului Daniel Banffy nu au fost preluate abuziv de catre regimul comunist, ci legal, pe baza legilor postbelice ce pedepseau crimele de razboi si colaborarea cu inamicii Romaniei si statelor Aliate.

Pe baza acestor documente, juristii au promovat o cerere de revizuire, procesul fiind stramutat la Judecatoria Giurgiu, care a dat castig de cauza Directiei Silvice Mures si Institutiei Prefectului judetului Mures in anul 2016, hotarare mentinuta in urma recursului de catre magistratii Tribunalului Giurgiu.

Juristii Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva au reusit, in ultimii doi ani si jumatate, sa mentina sau sa reintroduca in proprietatea publica a statului, in urma proceselor, 230.514,25 hectare de padure, cel mai cunoscut caz fiind cel de anul trecut, cand 166.813 hectare de paduri revendicate de Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei au ramas in proprietatea statului si in administratea Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva.

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administreaza 3,14 milioane de hectare de paduri proprietatea publica a statului si asigura servicii silvice, pe baze contractuale, pentru aproximativ un milion de hectare de paduri aflate in alte forme de proprietate, a autoritatilor publice locale sau privata.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy